Guanlong

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Guanlong
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Guanlong wucaii head.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Superorde:Dinosauria (Dinosauriërs)
Orde:Saurischia
Onderorde:Theropoda
Infraorde:Tetanurae
Superfamilie:Tyrannosauroidea
Familie:Proceratosauridae
Geslacht
Guanlong
Xing Xu, 2006
Typesoort
Guanlong wucaii
Afbeeldingen Guanlong op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Guanlong op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Guanlong is een geslacht van theropode dinosauriërs. Het is een basale vorm uit de Tyrannosauroidea en daarmee een vroege verwant van Tyrannosaurus rex. Guanlong leefde tijdens het Late Jura, 160 miljoen jaar geleden. Fossielen van deze dinosauriër werden in 2005 gevonden in het Junggar-bassin in het noordwesten van China.

De typesoort Guanlong wucaii is in 2006 benoemd door Xu Xing. De geslachtsnaam betekent "gekroonde draak" en is een verwijzing naar de neuskam. De soortaanduiding verwijst naar de landstreek Wucaiwan in de provincie Sinkiang, waarvan de naam zelf "met vijf kleuren" betekent vanwege de bonte rotsen die het gebied kenmerken.

Er zijn twee fossielen gevonden in de Shishugouformatie (Oxfordien): één, het holotype IVPP V14531, van een volwassen dier met een grote neuskam; dit skelet is voor een belangrijk deel bewaard gebleven. Een tweede fossiel is dat van een fragmentarisch bewaard gebleven jong dier dat over een kleinere kam dichter bij de punt van de neus lijkt te beschikken.

Guanlong was slechts drie meter lang. Dit dier had relatief veel langere voorpoten dan Tyrannosaurus rex en krachtige achterpoten. Het was een echte carnivoor en geen gespecialiseerde aaseter. Het opvallendste kenmerk van Guanlong was echter een grote van voor naar achteren oplopende neuskam, die een rol gespeeld kan hebben bij de paring (als gevolg van seksuele selectie) of bij het communiceren met soortgenoten. De enorme kam waarvan het bot gevuld is met luchtholten, is relatief de grootst bekende onder de Theropoda. Vermoedelijk had Guanlong een primitief verenkleed.

Guanlong wordt door de meeste wetenschappers gezien als een lid van de Proceratosauridae. Dit zou betekenen dat het een verwant van Proceratosaurus en Kileskus was.

Externe link[bewerken]