Naar inhoud springen

Guercino

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Guercino (zelfportret)

Guercino of Il Guercino ('de schele') (uitspraak: [gwĕrchē'nō]?) (Cento, 15911666) was een Italiaanse kunstschilder uit de barok wiens originele naam Giovanni Francesco Barbieri was.

Guercino werd geboren in Cento, een stad tussen Bologna en Ferrara.[1] Hij was een medestudent van de schilder Lodovico Carracci. In Rome schilderde hij in de periode tussen 1621 en 1623 onder meer het plafond-fresco van Casino Ludovisi. Zijn altaarstuk Begrafenis van St. Petronilla (1623), vervaardigd voor een altaar in de Sint-Pietersbasiliek, is te zien in de Musei Capitolini.

Door de classicistische tendensen veranderde hij zijn stijl. Volgens kenners evenaarden zijn werken daarna nooit de dramatische intensiteit van zijn vroege werk.

Musea[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn schilderijen zijn onder meer te zien in:

In de Koninklijke Bibliotheek in Windsor kan men een uitgebreide verzameling van zijn tekeningen bekijken.

In 2016 werd in een depot van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in Heerhugowaard een schilderij van Guercino ontdekt. Het betreft een afbeelding van David met het hoofd van Goliath. Het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam krijgt het werk voor onbepaalde tijd in bruikleen.[2][3]

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Guercino van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.