Gezellehuis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Guido Gezellemuseum)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het geboortehuis van Guido Gezelle, nu het Gezellehuis

Het Gezellehuis is een museum in de Rolweg in Brugge. Tot mei 2020 stond het bekend als Guido Gezellemuseum. Het museum is gewijd aan het leven en het oeuvre van de Vlaamse dichter Guido Gezelle (1830-1899), en is gevestigd in zijn geboortehuis. Het herbergt ook tijdelijke presentaties en tentoonstellingen over (woord)kunst.

Ook de tuin is opengesteld voor het publiek, met daarin onder meer het controversiële beeld "De man die vuur geeft" van Jan Fabre. Daar is ook een biologisch aangelegde groentetuin, die tot doel heeft de stadsbewoners warm te maken voor biologisch tuinieren.

Het museum werd geopend op 14 december 1926 nadat de gemeente Brugge het huis met omgeving had aangekocht.

In 2020 werd beslist om na jarenlange teleurstellende bezoekersaantallen het Guido Gezellemuseum te hervormen tot het Gezellehuis. De locatie kreeg een nieuwe, bredere invulling, met onder andere seizoensgebonden activiteiten.[1][2]

De naamwijziging en afschaffing van het huis als exclusief aan Guido Gezelle gewijd museum werd niet door iedereen gunstig onthaald. Jozef Deleu publiceerde in De Standaard een scherpe veroordeling. Professor Frank Willaert verwoordde namens de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren het onbegrip en ongenoegen over de sluiting.[3] De Brugse vereniging S.O.S. voor een Leefbaar Brugge liet opmerken dat er weinig was ondernomen om het museumbezoek te ondersteunen. Gemeenteraadslid Martine Bruggeman (N-VA, oppositie) interpelleerde het schepencollege tijdens de gemeenteraadszitting van april 2020. Andere afwijzende reacties volgden.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]