Naar inhoud springen

Guido Swinnen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Guido Swinnen (Bree, 28 juni 1957) is een gewezen Belgische voetballer. Hij speelde in zijn carrière onder meer voor RSC Anderlecht, Waterschei SV Thor en Beerschot VAV.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Waterschei Thor[bewerken | brontekst bewerken]

Guido Swinnen sloot zich op 10-jarige leeftijd aan bij de Limburgse voetbalclub Bocholter VV. Maar reeds op 17-jarige leeftijd werd het talent van Swinnen opgemerkt. Hij maakte in 1975 de overstap naar Waterschei SV Thor, dat in die periode in de Tweede Klasse speelde. Als aanvaller scoorde de jonge Swinnen 12 doelpunten in zijn eerste seizoen voor Waterschei. Swinnen ontpopte zich in geen tijd tot een belangrijke speler in het elftal. In 1978 speelde Waterschei kampioen en promoveerde de club naar de Eerste Klasse.

Swinnen bleef ook na de promotie voor Waterschei spelen. In 1980 won Waterschei Thor de Beker van België, nadat het in de finale met 2-1 had gewonnen van SK Beveren. Het was voor Swinnen de laatste wedstrijd in het shirt van Waterschei, want voor het seizoen 1980-'81 stapte hij over naar Beringen FC. Swinnen werd meteen een titularis, maar kon niet voorkomen dat de club op een teleurstellende voorlaatste plaats eindigde in het klassement. Beringen degradeerde en Swinnen zocht na slechts één seizoen andere oorden op.

Beerschot VAV[bewerken | brontekst bewerken]

Zo kwam Swinnen terecht bij de Antwerpse voetbalclub Beerschot VAV, dat in die periode ook in de Tweede Klasse vertoefde. Hij werd er omgevormd tot middenvelder. In zijn eerste seizoen won Beerschot na een sterk seizoen meteen de eindronde. De club promoveerde en had dat onder meer te danken aan Swinnen die dat seizoen goed was voor 18 doelpunten. Swinnen werd uiteindelijk op het middenveld een vaste waarde, en dat in een elftal met grote namen zoals o.a. Patrick Vervoort en Marc Schaessens.

RSC Anderlecht[bewerken | brontekst bewerken]

Ondanks zijn goede prestaties kon Swinnen nooit rekenen op een plaats bij de Rode Duivels. Maar in 1986 werd de toen 29-jarige Swinnen voor z'n prestaties beloond met een transfer naar RSC Anderlecht. In Anderlecht werd Swinnen terug verenigd met Pier Janssen, z'n ploegmaat van bij Waterschei Thor. Swinnen belandde snel op de bank en moest tevreden zijn met z'n rol als invaller. Swinnen moest in zijn eerste seizoen de concurrentie aangaan met spelers zoals Franky Vercauteren, Juan Lozano, Enzo Scifo en Arnor Gudjohnsen.

Een jaar later zag Swinnen hoe Scifo, Lozano en Vercauteren naar andere clubs trokken. Maar toch betekende dit voor Swinnen niet dat er een plaats vrijkwam, integendeel. Anderlecht trok Swinnens gewezen ploegmaat, Patrick Vervoort, aan en gaf hem meteen een plaats op het middenveld. En ook het ontslag van trainer Georges Leekens veranderde niets aan de situatie van Swinnen. Leekens werd opgevolgd door Raymond Goethals, maar ook hij liet Swinnen op de bank.

RWDM en KSV Mol[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel Swinnen met Anderlecht een landstitel veroverde, kan zijn verblijf in Brussel niet succesvol genoemd worden. Daarom verliet de middenvelder de club al na twee seizoenen en belandde bij de buren van RWDM, waar op dat moment Hugo Broos debuteerde als trainer. Swinnen was overigens niet de enige gewezen speler van Anderlecht in de kern van RWDM. Ook Ronny Martens, Marc De Buyser, Albert Cluytens en Dirk De Vriese speelden in het verleden voor Anderlecht.

Na reeds één seizoen RWDM zette Swinnen een punt achter zijn carrière. Hij speelde nog wel even voor het kleinere KSV Mol. In 1990 promoveerde hij met Mol naar de Derde Klasse. Een jaar later stopte Swinnen definitief met voetballen.

Spelerstatistieken[bewerken | brontekst bewerken]

Seizoen Club Land Competitie Wed. Goals
1975/76 Waterschei SV Thor Vlag van België België Tweede Klasse ? 12
1976/77 Waterschei SV Thor Vlag van België België Tweede Klasse ? ?
1977/78 Waterschei SV Thor Vlag van België België Tweede Klasse ? ?
1978/79 Waterschei SV Thor Vlag van België België Eerste Klasse 30 15
1979/80 Waterschei SV Thor Vlag van België België Eerste Klasse 29 5
1980/81 Beringen FC Vlag van België België Eerste Klasse 28 10
1981/82 Beerschot VAV Vlag van België België Tweede Klasse 35° 18
1982/83 Beerschot VAV Vlag van België België Eerste Klasse 31 11
1983/84 Beerschot VAV Vlag van België België Eerste Klasse 26 5
1984/85 Beerschot VAV Vlag van België België Eerste Klasse ? 15
1985/86 Beerschot VAV Vlag van België België Eerste Klasse 33 9
1986/87 RSC Anderlecht Vlag van België België Eerste Klasse 12 1
1987/88 RSC Anderlecht Vlag van België België Eerste Klasse 11 1
1988/89 RWDM Vlag van België België Eerste Klasse 29 0
1989/90 KSV Mol Vlag van België België Vierde Klasse ? ?
1990/91 KSV Mol Vlag van België België Derde Klasse ? ?
Totaal Eerste Klasse 264 72

° In 1982 speelde Guido Swinnen 35 wedstrijden omdat Beerschot VAV toen deelnam aan de eindronde in de Tweede Klasse.