Guigoven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Guigoven
Deelgemeente in België Vlag van België
Guigoven (België)
Guigoven
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Kortessem
Coördinaten 50° 50′ NB, 5° 24′ OL
Overig
Postcode 3723
Netnummer 011 - 012
Detailkaart
Guigoven (Limburg)
Guigoven
Portaal  Portaalicoon   België

Guigoven is een kerkdorp dat deel uitmaakt van de Belgische gemeente Kortessem. Het is gelegen in de streek Haspengouw. Guigoven was tot 1977 een zelfstandige gemeente met 765 inwoners.

Etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

Guigoven werd voor het eerst vermeld in 980 als Guodenghoven. Het achtervoegsel -hoven duidt op Frankische oorsprong. De naam zou betekenen: Hoeve van (de lieden van) Godo.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Romeinen waren in deze streek actief, getuige de vondst van Romeinse potscherven. Ook het feit dat Romeinse dakpannen als bouwmateriaal voor de kerktoren werden gebruikt, duidt op Romeinse aanwezigheid in de buurt.

In de Middeleeuwen was Guigoven een Loons leen. De heersende familie was gedurende drie eeuwen het geslacht Van Guigoven. Vanaf eind 13e eeuw bezat zij tevens het burggraafschap van Kolmont. In 1413 ging het bezit door huwelijk over op het geslacht Van Gingelom en begin 16e eeuw naar De Blanckaert. Vervolgens waren de families Van Repen, De Surlet, Van Printhagen en De Grunne eigenaar van de heerlijkheid.

Op kerkelijk gebied vormde Guigoven één parochie met Overrepen. Het patronaatsrecht behoorde toe aan de wereldlijke Heren en werd vermoedelijk in 1096 door Ida van Verdun geschonken aan de Abdij van Munsterbilzen. Guigoven bleef in bezit van deze Abdij tot eind 18e eeuw.

De kom van het dorp groeide rond de oude kerk. De Tongersesteenweg, zie: Steenweg op Luik, omstreeks 1740 aangelegd, leidde tot een verplaatsing van het zwaartepunt van het dorp naar deze weg. In 1850 werd een nieuwe kerk gebouwd, enkele honderden meter westwaarts. Van 1904 tot 1949 was er een halte van de tram van Kortessem naar Tongeren in het dorp.

Tot eind 20e eeuw was er een kleigroeve met dakpannenfabriek in Guigoven. Ook heeft er een watermolen gestaan, die echter is afgebroken.

Het gehucht Mersenhoven behoorde, tot de gemeentefusie van 1977, deels aan Guigoven.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Sint-Quintinuskerk

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Guigoven is gelegen in vochtig-Haspengouw. Ten oosten ligt het dal van de Mombeek, en de uitmonding van de Winterbeek in de Mombeek. Ten westen ligt het Bellevuebos. De hoogte varieert tussen 35 en 93 meter.

Voorts wordt op het grondgebied van Guigoven de landbouw en de fruitteelt uitgeoefend.

Woonachtig in Guigoven[bewerken | brontekst bewerken]

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Wintershoven, Kortessem, Gors-Opleeuw, Zammelen, Overrepen

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Guigoven van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.