Guillaume Van Strydonck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Affiche expositie Les Vingt, 1889, met vermelding van Van Strydonck
Planten begieten in Chatarpur, India

Guillaume Van Strydonck (Namsos, Noorwegen, 10 december 1861 - Sint-Gillis, Brussel, 2 juli 1937) was een Belgisch kunstschilder. Hij schilderde aanvankelijk in de stijl van het realisme, maar werd later gerekend tot het impressionisme.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Van Strydonck

Van Strydonck werd geboren in Noorwegen waar zijn vader werkte voor een Brugs bedrijf, maar keerde al op jonge leeftijd terug naar België. Op zijn twaalfde jaar volgde hij reeds tekenlessen bij Edouard Agneessens. Van 1876 tot 1884 studeerde hij aan de Academie voor Schone Kunsten te Brussel, onder Jean-François Portaels, en raakte daar bevriend met James Ensor en beeldhouwer Guillaume Charlier. Later ging hij naar Parijs en studeerde daar onder Jean-Léon Gérôme aan de École nationale des beaux-arts.

Van Strydonck gold in de jaren 1880 in het artistieke leven van Brussel als een markante verschijning. Hij was in 1883 een van de oprichters van de avant-gardistische kunstenaarsvereniging Les Vingt. Aanvankelijk werkte hij in een realistische stijl en met royale penseelstreken portretten, landschappen, genrewerken, historische taferelen en stillevens. Later kreeg zijn werkwijze door zijn fellere kleurgebruik en de behandeling van het licht steeds nadrukkelijker impressionistische trekken. Hij werd toen ook wel gezien als een van de voorlopers van het luminisme.

Van Strydonck was een reislustig man. In 1886 maakte hij een reis naar Florida, waarna hij een aantal jaren schilderde te Mechelen en Blankenberge. Van 1891 tot 1896 verbleef hij vervolgens in India. Terug in België vestigde hij zich vervolgens in Weert aan de Schelde, waar hij het Belgische landschap tot zijn hoofdthema maakte.

In 1883 kreeg Van Strydonck een eervolle vermelding (3e prijs) in het concours van de Prix de Rome en in 1884 won hij de Godecharleprijs. Van 1900 tot 1931 was hij docent aan de academie te Brussel. Hij overleed in 1937, op 75-jarige leeftijd.

Werken van Van Strydonck bevinden zich in tal van Belgische musea, onder meer in het Charliermuseum te Sint-Joost-ten-Node, waar in 2002 een uitgebreide overzichtstentoonstelling van zijn werk werd georganiseerd. Zijn broer Léopold was een vooraanstaand ontwerper van sieraden en medailles.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Peter H. Feist e.a.: Het Impressionisme (samenstelling Ingo F. Walther), Taschen, München, 2010. ISBN 9783836522908
  • Constantin Ekonomidès: Guillaume van Strydonck, de reizen van de impressionistische schilder, Pandora, 2002

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Guillaume Van Strydonck van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.