Gunde Svan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gunde Svan
Gunde Svan in 2019
Geboortedatum 12 januari 1962
Geboorteplaats Järna,
Nationaliteit Vlag van Zweden Zweden
Sportieve informatie
Discipline Langlaufen
Olympische Spelen 1984
1988
Portaal  Portaalicoon   Sport

Gunde Svan (Vansbro, 12 januari 1962) is een voormalig Zweedse langlaufer. Na zijn carrière als langlaufer werd hij trainer en tv-persoonlijkheid in zijn geboorteland. Ook deed hij een aantal jaren aan rallycross.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Svan werd geboren in een klein dorp in de provincie Dalarnas län, in het midden van Zweden, tegen de grens met Noorwegen. Hij begon met langlaufen bij de lokale club. In 1982 deed hij voor het eerst mee aan een wk in Oslo waar hij een 13e plaats haalde op de 15 km. In zijn verdere carrière zou hij zeven keer een wereldtitel halen naast twee zilveren en een bronzen wk-medaille.

Svan nam tweemaal deel aan de Olympische Spelen, in Sarajevo en Calgary. In 1991 deed hij voor het laatst mee aan een wk waar hij afscheid nam met een keer goud en drie keer zilver.

Na het langlaufen was hij een aantal jaren actief in de rallycross. Hij werd eenmaal Zweeds kampioen en wist in een team met Ingvar Carlsson in het Europese circuit een derde plaats te halen. Naast de autosport werd Svan gevraagd als commentator voor langlaufwedstrijden op de Zweedse tv. Dat leidde tot een loopbaan waarbij hij uiteindelijk een eigen programma kreeg; I huvudet på Gunde Svan.

Tussen 2007 en 2009 was Svan teambaas van de Zweedse langlaufploeg.

Resultaten[bewerken | brontekst bewerken]

Olympische Spelen[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Plaats Resultaten
1984 Vlag van Joegoslavië Sarajevo Goud 15 km
Brons 30 km
Zilver 50 km
Goud 4x10 km estafette
1988 Vlag van Canada Calgary Goud 50 km
Goud 4x10 km estafette