Gunpei Yokoi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Gunpei Yokoi of Gumpei Yokoi (横井軍平, Yokoi Gunpei) (Kioto, 10 september 1941 - Kioto, 4 oktober 1997) was een van de sleutelfiguren in de opbouw van Nintendo als computerspelbedrijf Nintendo. Hij stierf aan de gevolgen van een auto-ongeluk.

Nintendo[bewerken]

Nintendo een bedrijf dat al meer dan honderd jaar oud is heeft al verschillende producten verkocht van Hanafuda kaarten tot computerspellen. Yokoi begon in 1965 bij het bedrijf te werken nadat hij afstudeerde aan de Doshisha Universiteit.

Yokoi zijn meest bekende creatie: De Game Boy.

Speelgoed[bewerken]

In 1966 Bezocht Hiroshi Yamauchi ,president van Nintendo, de hanafuda fabriek waar Yokoi werkzaam was als onderhoudsman. Direct viel hem de Ultra Hand op welke yokoi in zijn vrije tijd had gemaakt. Yamauchi vroeg Yokoi direct om het stuk speelgoed door te ontwikkelen zodat het in de schappen lag voor de kerstdrukte. De Ultra Hand was een groot succes en er werden ruim 1 Miljoen exemplaren verkocht. Yokoi werd vervolgens gevraagd om te werken aan ander Nintendo speelgoed waaronder de Ten Billion Barrel puzzel, een op afstand bedienbare stofzuiger genaamd de Chiritory , een honkbal werp machine genaamd de Ultra Machine, en de bij velen bekende "Love Tester". Hij werkte aan speelgoed totdat Hiroshi Yamauchi in 1974 besloot om video games te gaan maken. Yokoi werd een van de eerste game ontwerpers, alleen voorafgegaan door Genyo Takeda.

Game & Watch[bewerken]

Tijdens een reis met de Shinkansen, zag Yokoi een verveelde zakenman met een lcd- rekenmachine spelen. Yokoi kreeg toen het idee voor een horloge dat ook als mini spel computer diende. Dit horloge ging over in Game & Watch, een lijn van draagbare elektronische LCD games. De Game & Watch had een lcd-scherm en een D-Pad. De Game & Watch Serie kan men eigenlijk zien als de voorloper van de Game Boy.

Yamauchi benoemt Yokoi in 1981 tot toezichthouder van Donkey Kong, een arcade spel gemaakt door Shigeru Miyamoto. Yokoi deelde veel van de fijne kneepjes van het spel ontwerp met Miyamoto aan het begin van diens carrière. Na het wereldwijde succes van Donkey Kong bleef Yokoi werken met Miyamoto. Het volgende spel zat al in de pijplijn. dit zou Mario Bros worden. Hij Bedacht het multiplayer -concept en overtuigde Miyamoto om Mario enkele bovenmenselijke capaciteiten toe te kennen, zoals de mogelijkheid om ongedeerd te landen uit een sprong van ongekende hoogte.

De Game & Watch handhelds telde 59 versies tussen 1980 en 1991. Vele populaire arcade spelletjes werden ook uitgebracht als Game & Watch handheld, waaronder Donkey Kong en Mario Bros., die Yokoi samen met Shigeru Miyamoto heeft ontwikkeld.

NES[bewerken]

Yokoi's Virtual Boy (1995) .

Na Mario Bros. produceerde Yokoi verschillende R & D1 spelletjes zoals Kid Icarus en Metroid. Hij ontwierp ook R.O.B. (Robotic Operating Buddy) voor de NES en zijn wereldwijde succes de Game Boy. Een van zijn andere creaties; de Virtual Boy; was een commerciële mislukking door de klachten over hoofdpijn door het 3D scherm. Dit was echter niet de reden voor zijn daaropvolgende vertrek bij Nintendo. Volgens zijn collega Yoshihiro Taki had Yokoi aanvankelijk besloten om met 50 van zijn pensioen te gaan genieten. Volgens David Sheff 's boek Game Over had Yokoi de Virtual Boy nooit vrijgegeven in zijn huidige vorm. Nintendo duwde de Virtual Boy echter veel te vroeg de markt op zodat de R&D 1 afdeling zich zou kunnen richten op de Nintendo 64.

Koto[bewerken]

De Bandai WonderSwan.

Te midden van het falen van de Virtual Boy verliet Yokoi Nintendo op 15 augustus 1996, na 31 jaar bij het bedrijf. Hij heeft Nintendo niet verlaten voordat de succesvolle Game Boy Pocket werd gelanceerd als een soort van afscheidscadeau in juli van dat jaar. Yokoi nam personeel van zijn R&D 1 afdeling mee om een nieuw bedrijf genaamd Koto te vormen. Met dit team leidde Yokoi de ontwikkeling van de Bandai WonderSwan handheld gaming machine.

Overlijden[bewerken]

Op 4 oktober 1997 stierf Yokoi in een auto-ongeluk. Hij reed mee in een auto die werd bestuurd door Etsuo Kisō, een zakenman van Nintendo. Ze zagen dat er een auto-ongeluk was gebeurd en ze stopten om de schade van de 2 andere auto's te bekijken. Terwijl ze de auto's bekeken botsten 2 andere auto's op een van de beschadigde auto's waardoor Yokoi werd verpletterd. Yokoi werd nog naar het ziekenhuis gebracht maar werd 2 uur later dood verklaard. Kisō had 2 gebroken ribben en een zware whiplash.

Zie ook[bewerken]