Guqin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Guqin
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd 古琴
Traditioneel 古琴
Pinyin gǔqín
Guqin
ZhongNiShi.jpg
Classificatie
Gerelateerde instrumenten
harp, hommel, zither, sitar
Meer artikelen
harmonische boventoonreeks, flageolet
Portaal  Portaalicoon   Muziek
Speeltechniek

De guqin is een Chinese citer. Het muziekinstrument heeft zeven snaren, hoewel er vroeger varianten waren met vijf en tien snaren. De guqin is een van de oudste bekende snaarinstrumenten, maar wordt ook vandaag de dag nog bespeeld.

Het is een tokkelinstrument waarbij men flageoletten speelt, maar ook worden de snaren wel op de body gedrukt.

Intellectueel belang van het voorwerp[bewerken]

De guqin geldt in de Chinese traditie als een van de meest kenmerkende uitvindingen waaruit het menselijk intellect naar voren komt. Confucius was een meester op dit instrument en het was zijn meest geliefde muziekinstrument. Het instrument wordt al duizenden jaren beschouwd als een fundamenteel educatief werktuig om natuurkunde en wiskunde, maar ook meer levensbeschouwende zaken mee te verklaren, voornamelijk vanuit het Oosterse gezichtspunt.

Na de Sui-dynastie was het bespelen van de guqin een van de vier kunsten die men moest beheersen om tot de klasse van de literati (geletterde ambtenaren) te mogen toetreden. Ondanks de hoge waardering bij intellectuelen, heeft het nooit een grote populariteit in zijn algemeenheid onder de mensheid gekend[1].

Het staat sinds 2003 op de Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid. Er is gespeelde muziek en informatie over het instrument aan boord gegaan van de twee Voyagers[2].

Bronnen[bewerken]