Gust

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Gust (gorilla))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Voor de voornaam Gust(aaf) of (Au)gust, zie Gustav (voornaam) of Augustus (voornaam).

Gust (1952 - 11 april[1] 1988) was een Congolese gorilla die jarenlang in de Antwerpse Zoo te bezichtigen was. Hij groeide uit tot een icoon van de Antwerpse dierentuin.

Levensloop[bewerken]

Gust was een westelijke laaglandgorilla die in 1952 aan de monding van de Kongostroom werd geboren. Op 18 mei 1953 werd hij naar de Antwerpse Zoo gebracht. Hij was ondervoed en wou niet eten, maar Agatha Gijzen[2] zorgde ervoor dat hij toch at door aangepaste voeding met een papfles te geven. Gust werd jarenlang verzorgd door zijn vaste oppasser Aloïs Samson. Hij noemde het dier "Gust" ofwel naar de grote Antwerpse hijskraan Grote Gust of naar zijn vrouw Gusta. De gorilla groeide uit tot een 2,2 meter lange aap. Bezoekers waren dol op hem en Gust werd een publiekslieveling.

Gust kreeg nooit nageslacht. Doordat hij als baby-aap zo vaak aan de tralies van zijn kooi sabbelde had hij loodvergiftiging opgelopen en was hierdoor steriel geworden. Hij overleed 's nachts op 11 april 1988 op 35-jarige leeftijd aan hartfalen. Zijn lijk werd ingevroren en wordt naar verluidt nog steeds in de dierentuin bewaard.[bron?] Aloïs Samson (1918-1995) werkte van 1946 tot en met 1978 als dierenoppasser.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het gorilla-standbeeld dat nabij het mensapenverblijf in de Antwerpse Zoo staat geen beeld van Gust, maar van de gorilla Kaisi.

In populaire media[bewerken]

  • In het Nero (strip)-album "Zwoele Charlotte" (1973-1974) belandt Nero in gorillapak in de Antwerpse Zoo en wordt door de oppasser "Gust" genoemd.
  • In het Agent 327-album De golem van Antwerpen (2001) wordt Agent 327 verkleed als gorilla naar de Antwerpse Zoo gebracht. Men introduceert hem in strook D12 als "de eerste oostelijke laaglandgorilla sinds Gust."
  • Ramsey Nasr vermeldt Gust in een gedicht dat hij over de Antwerpse Zoo schreef.

Externe links[bewerken]