Gustave Marissiaux

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gustave Marissiaux

Gustave Marissiaux (Marles, 1872 - Cagnes-sur-Mer, 1929) was een Belgisch kunstfotograaf. Hij wordt gerekend tot de stroming van het picturalisme.

Leven en werk[bewerken]

Marissiaux werd geboren in Marles en vestigde zich in 1890 te Luik. Daar in de omgeving maakte hij rond de eeuwwisseling diverse fotoreportages, hoofdzakelijk landschappen, vaak badend in de mist. In 1903 kreeg hij opdracht om de kolenmijnen in Wallonië te 'vereeuwigen'. Naam verkreeg hij ook door een reeks foto’s genomen tijdens een reis naar Venetië, Toscane en Umbrië, in 1905. Verder maakte hij stadsgezichten, portretten en naakten, steeds met veel artistiek gevoel gefotografeerd. Zijn stijl is picturalistisch, met symbolistische accenten. Een belangrijk deel van zijn foto's werden in 1908 gepubliceerd onder de titel Visions d’artistes.

Marissiaux was lid en mede-oprichter van de "Association Belge de la Photography" en de "Société Française de Photographie”. Hij won belangrijke prijzen tijdens internationale exposities in Roubaix (1899) en Turijn (1903).

Het oeuvre van Marissiaux ontstond tussen 1895 en 1918. Samen met Léonard Misonne wordt hij beschouwd als de belangrijkste Belgische kunstfotograaf van zijn tijd.

Galerij[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • Marc-Emmanuel Mélon, Gustave Marissiaux. La possibilite de l'art, Charleroi, Musée de la Photographie, coll. "Archives du Musée", 1997.
  • Marc Vausort, "Gustave Marrissiaux (1872-1929). La possibilité de l'art", in Art&Fact, nr. 19, L'art et la ville, Luik, 2000, p. 90-91.

Externe links[bewerken]