Guus Geluk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Guus Geluk
Tekenfilm- en strippersonage
(afbeelding op en.wikipedia.org)
Stripreeks Verhalen rondom Duckstad
Tekenfilmreeks DuckTales
Introductie 1948
Antropomorf dier Gans
Kenmerken Heeft vaak geluk
Familie Fortunus Geluk (vader), Trijntje Duck (moeder), Donald Duck (neef), Kwik, Kwek en Kwak (neefjes)
Familie Duck
Portaal  Portaalicoon   Strip
Film

Guus Geluk is een figuur uit de Duckstad-wereld, bedacht door Carl Barks. Zijn oorspronkelijke naam in het Engels is Gladstone Gander. De naam Guus is afgeleid van Gustaaf en is een vertaling uit het Duits.[1]

Achtergrond[bewerken]

Guus is een volle neef van Donald Duck. Hun gezamenlijke grootouders zijn Oma Duck en Wilhelmus Duck.

Guus' vader Fortunus Geluk was een gans en zijn moeder Trijntje Duck een eend. Guus is zelf ook een gans. Trijntje Duck was voor het eerst te zien in De bezetter van Fort Duckburg, een verhaal uit 1994 van Keno Don Rosa. Ze woont dan nog op de boerderij van haar eigen moeder, Oma Duck.

Guus' ouders zijn allebei gestorven nadat ze te veel hadden gegeten bij een gratis picknick.[2] Guus is daarna geadopteerd door Doortje Duck, een van de zussen van Dagobert Duck.

In de verhalen[bewerken]

Guus verscheen voor het eerst in Wintertime Wager, een verhaal van Carl Barks uit 1948. Hierna lieten Barks en andere tekenaars hem in allerlei verhalen terugkomen. Guus Geluk werd zodoende een van de nieuwe hoofdpersonages. In het laatste Donald Duck-verhaal dat Barks zelf maakte (1966) gaf hij Guus Geluk een nieuw uiterlijk, dat van een hippie. Hierna heeft Guus echter zijn traditionele uiterlijk gewoon weer teruggekregen.

Keno Don Rosa maakte in 1998 het verhaal The Sign of The Triple Distelfink (Guus de Pechvogel), waarin Donald en Guus allebei als klein kind zijn te zien.

Geluk en rivaliteit[bewerken]

Guus Geluk is de eeuwige rivaal van Donald Duck. Omdat Guus' beide ouders erg veel geluk hadden in hun leven, is Guus zelf ook een echte geluksvogel. Zo vindt hij vaak volle portemonnees op straat, en wint hij continu loterijen met flinke prijzen zoals grote auto's en reizen naar mooie eilanden. Het lot koopt hij nooit, maar het komt letterlijk aanwaaien. Ook in de bingo wint hij vaak.

Guus heeft een hekel aan werken en hij heeft dat dan ook maar één keer in zijn leven gedaan. Hij schaamt zich daar zo voor dat hij het geld dat hij daarmee verdiend heeft in een kluis heeft opgeborgen. Hij is, mede door zijn geluk, ontzettend verwaand en hoogmoedig. Dat ergert Donald zozeer dat de meeste confrontaties met Guus op ruzies of weddenschappen uitlopen. De ruzies eindigen geregeld in een vechtpartij en de weddenschappen worden dankzij Guus' eeuwige geluk vrijwel altijd door hem gewonnen.

Guus is, net als Donald, verliefd op Katrien Duck en dit zorgt dan ook voor grote spanningen tussen Guus en Donald. Ook concurreert Guus met Donald om mooie baantjes zoals filmster. Weliswaar wint Guus dit bijna altijd van Donald, maar hij houdt het niet lang uit in dit soort banen aangezien hij ervoor moet werken.

Talismannen[bewerken]

Guus is door zijn eeuwige geluk vrij bijgelovig en heeft dan ook altijd talismannen als hoefijzers, klavertjesvier en konijnenpootjes bij zich. Hij gelooft ook in astrologie; Jupiter is zijn speciale geluksster.[3] Zwarte katten en andere ongeluksbrengers mijdt hij liever. Soms komt het voor dat Guus een klavertjevier of iets dergelijks verliest. Wanneer dat verloren exemplaar dan door een ander – meestal Donald – wordt gevonden, heeft die ander ook geluk, zij het vaak voor slechts korte tijd.

Ongeluk[bewerken]

Guus Geluk heeft echter ook een paar keer pech gehad. Juist zijn verjaardag werd zijn ongeluksdag. Dat komt doordat hij toen hij klein was een keer voor de geluksschuur is gehangen en geraakt werd door een bliksemschicht, terwijl Donald de klap opving. Sindsdien had hij elke verjaardag ongeluk. Toen hij ouder was en hij nog een keer voor de geluksschuur werd gehangen, kreeg hij zijn geluk op zijn verjaardag weer terug.

DuckTales[bewerken]

Guus Geluk heeft geen belangrijke rol in tekenfilms, hij komt enkel sporadisch voor in DuckTales (1987). Zijn originele stem werd ingesproken door Amerikaan Rob Paulsen. Zijn Nederlandse stem werd verzorgd door Diederik Gelderman.

Stamboom[bewerken]

 
 
 
 
 
 
 
 
Cornelis Prul
 
onbekend
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Theodoor Prul
 
Petronella Prul
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Koenraad Prul
 
Sjaantje Waterhoen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Wilhelmus Duck
 
Dora Duck - Prul
(Oma Duck)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Wouter Waterhoen
 
Archibald Gans
 
Annie Prul
 
Woerd Snater Duck
 
Hortensia Duck
 
Fortunus Geluk
 
Trijntje Duck
 
Driekus Duck
 
Zwaantje Meerkoet
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gijs Gans
 
Donald Duck
 
onbekend
 
Dumbella Duck
 
Guus Geluk
 
 
 
Diederik Duck
 
Wisse Duck
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kwik Duck
 
Kwek Duck
 
Kwak Duck

Namen in andere talen[bewerken]


Externe links[bewerken]