Guy Bellemans

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Guy Bellemans (1940) is een gewezen Belgische onderzoeksrechter. Zijn naam is vooral verbonden aan de omkoopzaak Standard-Waterschei, één van de grootste schandalen in het Belgische voetbal.

Bellemans werd als onderzoeksrechter aangesteld in de tweede moord van de Bende van Nijvel. Het slachtoffer was de conciërge van het restaurant L’Auberge du Chevalier in Beersel, eigendom van ex-voetballer Jef Jurion. Tijdens het onderzoek van de boekhouding van Jurion stootte Bellemans op een zwart-geldcircuit en via dat onderzoek legde hij in 1984 vele zwart-geldcircuits in het Belgische voetbal bloot.

Via deze zwart-geldcircuits ontdekte hij dat er een luchtje was aan de wedstrijd Standard Luik-Thor Waterschei van 8 mei 1982, de wedstrijd waarin Standard zich verzekerde van zijn zevende landstitel, 11 jaar na de vorige titel. Roger Petit en Raymond Goethals, respectievelijk de toenmalige voorzitter en trainer van Standard, hadden ervoor gezorgd dat de spelers van Standard, via de toenmalige aanvoerder Eric Gerets, hun winstpremies aan de spelers van Waterschei hadden afgegeven, zodat ze niet voluit hoefden te gaan tijdens deze omstreden wedstrijd. Zo konden ze in alle rust de titel binnenhalen en hun krachten sparen voor de finale van Europacup II tegen FC Barcelona, die ze overigens verloren.