Guyaans-Surinaamse betrekkingen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Guyaans-Surinaamse betrekkingen
Vlag 1 - Vlag 2
Kaart met daarop Guyana en Suriname
 Guyana

Guyaans-Surinaamse betrekkingen verwijzen naar de huidige en historische betrekkingen tussen Guyana en Suriname. De Corantijnrivier is de grensrivier tussen beide landen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Guyana en Suriname (samen met Frans-Guyana en Trinidad en Tobago) delen veel geologische, culturele en historische overeenkomsten en vormen daardoor een uitzondering ten opzichte van de rest van Zuid-Amerika. Historisch gezien waren beide landen een Nederlandse kolonie waar tot slaafgemaakte arbeiders uit Afrika naartoe werden gevoerd. Na de afschaffing van de slavernij werden contractarbeiders uit Azië aangetrokken; in beide landen uit Brits-Indië en daarnaast in Suriname ook uit China en Java.

In november 2020 was de Guyaanse president Irfaan Ali met zijn vrouw op staatsbezoek in Suriname.[1]

Grensdispuut[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Grenzen van Suriname voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Er is een onopgelost grensgeschil over het Tigri-gebied (stand 2021).[2]

Een maritiem grensgeschil werd in 2007 beslecht met arbitrage via het Internationaal Zeerechttribunaal.

Diplomatieke banden en organisaties[bewerken | brontekst bewerken]

Beide landen gingen diplomatieke betrekkingen aan op 25 november 1975, de startdatum van de Surinaamse onafhankelijkheid.

Beide landen zijn lid van de Caricom), Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caraïbische Staten, Groep van 77, ACS-staten, Beweging van Niet-Gebonden Landen, Organisatie voor Islamitische Samenwerking, Organisatie van Amerikaanse Staten, Unie van Zuid-Amerikaanse Naties, Mercosur en de Verenigde Naties. Beide landen zijn lid van Petrocaribe dat in 2005 werd opgericht om goedkope olie uit Venezuela aan lidstaten te leveren.

Verkeersverbinding[bewerken | brontekst bewerken]

De veerdienst met de MV Canawaima vervoert mensen, vervoersmiddelen en goederen tussen South Drain (Suriname) en Moleson Creek (Guyana).

Een grootschalige samenwerking is rond 2021 de bouw van een offshore-basis ter waarde van 1 miljard dollar ter ondersteuning van olieboringen in het Guyana-Suriname-bekken.

Diplomatieke missies[bewerken | brontekst bewerken]