Gwendolyn Masin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geplaatst:
23-02-2021

Genomineerd   Deze pagina is genomineerd voor verwijdering

Ten minste een van de mensen die meewerken aan Wikipedia vindt dat deze pagina in deze vorm niet binnen de Wikipedia-encyclopedie past.

De pagina is daarom aangedragen op de beoordelingslijst. Daar is mogelijk ook een meer gedetailleerde reden voor de beoordelingsnominatie te vinden.

Na plaatsing op de beoordelingslijst blijft dit artikel minstens twee weken staan, zodat eventuele bezwaren ingebracht kunnen worden. Als u het artikel zodanig kunt verbeteren dat daarmee de redenen voor verwijdering komen te vervallen, aarzel dan vooral niet om het te verbeteren. Vergeet niet om dit op de genoemde lijst te vermelden.

Indien u van mening bent dat het artikel dusdanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past, vraag dan op de lijst (of aan de nominator) of dit sjabloon verwijderd mag worden.

NB: deze melding dient te blijven staan tot de beoordelingsdiscussie afgesloten is.
Algemene informatie is te vinden op Wat Wikipedia niet is en de uitleg bij "te beoordelen pagina's".

(//)

Gwendolyn Masin
Gwendolyn Masin
Geboren 17 november 1977
Stijl Klassieke muziek, Kamermuziek,
Beroep(en) Violist, Auteur, Pedagoog
Instrument(en) Viool
[Gwendolyn Masin Officiële website]
Portaal  Portaalicoon   Klassieke muziek

Gwendolyn Masin (geboren op 17 november 1977) is een Nederlands-Ierse violiste, auteur en pedagoog.

Vroege biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Gwendolyn Masin, geboren in Amsterdam, stamt af van een lange lijn van beroepsmusici uit Midden- en Oost-Europa. Toen zij 3 jaar oud was, begon Masin piano te spelen. Op 5-jarige leeftijd begon zij met de viool en had in haar eerste schooljaar haar eerste openbare optreden in de Franz Liszt Academy in Boedapest. Op 11-jarige leeftijd werd Gwendolyn voorgesteld aan het Ierse publiek, met een recital in de National Concert Hall in Dublin, en later dat jaar trad zij op in het populairste televisieprogramma van het land, The Late Late Show.[1]

Zij blijft live uitzendingen verzorgen, is naar verluidt een boeiende, charismatische spreker en vaste gast op tv, in programma's als Vrije Geluiden en Podium Witteman en radioprogramma's zoals Nooit Meer Slapen.

Opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Gwendolyn Masin begon met vioolstudies in de klas van Coosje Wijzenbeek. Nadat zij naar Zuid-Afrika was verhuisd, zette zij haar studie voort bij haar ouders in Kaapstad. Zij was de jongste violiste die op 6-jarige leeftijd een Grade 6-diploma met onderscheiding van het Associated Board of the Royal Schools of Music ontving. Op jonge leeftijd ontdekt als uitzonderlijk talent, studeerde zij tussen 1990 en 1996 in Amsterdam bij Herman Krebbers. Zij heeft titels en diploma's in vier landen behaald en haar studie werd begeleid door Igor Ozim, Ana Chumachenco, Professor Zakhar Bron en Professor Shmuel Ashkenasi.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Masin onderneemt lange tournees als solist en kamermusicus. Haar optredens met orkesten omvatten de uitvoering van concerten met de Hungarian National Philharmonic, the State Symphony Orchestras of Saint Petersburg and Belarus, the Bern Symphony Orchestra, the MÁV Symphony Orchestra, Musica Viva Chamber Orchestra, the Savaria Orchestra en het Orquesta de Cámara de Bellas Artes. Regelmatig verzorgt zij optredens en opnames met de belangrijkste Ierse orkesten, RTÉ National Symphony Orchestra and RTÉ Concert Orchestra, en met jeugdorkesten zoals het National Youth Orchestra of Ireland, het kamerorkest van de Young European Strings School of Music en het Concerto Moderno uit Portugal. In het kader van een samenwerking op het gebied van Kamermuziek gaf zij onder meer concerten met musici als de violisten Philippe Graffin, Jan Talich, Maxim Vengerov en Yuzuko Horigome, violisten Guy Ben-Ziony, Gérard Caussé, Lilli Maijala, Isabel Charisius en Roger Chase, cellisten Adrian Brendel, Alexander Baillie, Pavel Gomziakov, Gavriel Lipkind, Martti Rousi, Alexander Rudin, Julian Steckel en István Várdai, pianisten Kit Armstrong, Julia Bartha, Finghin Collins, Robert Kulek, Peter Frankl, Aleksandar Madzar en György Sebök, dirigenten Janos Fürst en Gerhard Markson, blaasinstrumentalisten Reto Bieri en Kaspar Zehnder, sopraan Rachel Harnisch en de acteur Hanns Zischler. Pianist Simon Bucher heeft samen met haar programma's voor haar uitgewerkt en treedt sinds 1997 regelmatig met haar op.

Gwendolyn heeft werken van Raymond Deane, Urs Peter Schneider, Eric Sweeney, Martijn Voorvelt en John Buckley in première gebracht. Het vioolconcert van Buckley beleefde met Gwendolyn op 21 september 2013 in het Lucas Theater in Savannah, Georgia zijn première met het Savannah Philharmonic onder leiding van Peter Shannon. De Europese première vond plaats in de National Concert Hall in Dublin, Ierland, op 3 februari 2015 met het RTÉ National Symphony Orchestra of Ireland onder leiding van Gavin Maloney. Don Li (componist/musicus) heeft speciaal voor haar solostukken en filmmuziek gecomponeerd. De werken werden door Tonus-Music Records uitgebracht.

Haar jongste project is een tv- en internetserie getiteld Gwendolyn's Playground, waarin zij de toeschouwers meeneemt naar een groot aantal steden over de hele wereld om te ontdekken hoe klassieke muziek haarzelf maar ook andere artiesten en hun publiek inspireert.

Festivals en muziekseries[bewerken | brontekst bewerken]

Gwendolyn Masin richtte in 2004 de internationale multidisciplinaire serie In Search of Lost Time op en zette deze in 2010 voort met een werk in opdracht, geïnspireerd door de geschriften van Paul Klee en gecomponeerd door Thorsten Encke. Festivaloptredens vonden onder meer plaats bij het West Cork Chamber Music Festival (Ierland), Prussia Cove (VK) en het Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog (Nederland).

Masin in 2019

In 2006 richtte zij het jaarlijkse GAIA Music Festival op, dat wordt beschreven als een van de belangrijkste festivals in [Zwitserland][2], en in 2007 werd zij benoemd tot artistiek directeur van het Carrick Water Music Festival, een functie die zij drie jaar lang in Ierland bekleedde.

Sinds 2019 is zij curator van een serie getiteld Cocktail für die Musen[3] in Casino Bern, Zwitserland. Het doel van deze serie is een brug te bouwen tussen klassieke muziek en andere muziekstijlen.

Pedagogie[bewerken | brontekst bewerken]

Gwendolyn Masin geeft masterclasses viool en kamermuziek in Zwitserland, Ierland, Israël, Nederland, België, Finland, Hongarije, Italië, Duitsland, Frankrijk, Turkije, Portugal, Spanje, de VS, Mexico en Zuid-Korea. Zij is gepromoveerd aan het Trinity College, waar zij een proefschrift heeft voorgelegd over de overeenkomsten en verschillen in de vioolpedagogie van de 20e eeuw. Haar bekroonde boek over vioolonderwijs, Michaela’s Music House, The Magic of the Violin, werd in 2009 door Müller & Schade[4] in het Engels uitgebracht, en in 2018 in het Duits. Ten tijde van de publicatie was zij de jongste vrouw die met een eigen vioolmethode was geaccrediteerd.

Gwendolyn Masin bekleedt sinds september 2013 een onderwijsfunctie voor vioolstudies aan de Haute école de musique de Genève[5] in Genève, Zwitserland.

Prijzen & onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Masin heeft nationale en internationale prijzen en onderscheidingen gewonnen in Ierland, Zuid-Afrika, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Als Nederlandse vertegenwoordigster bij de Global Stipends Awards ontving zij de International Music Award.[6] Zij werd voor haar prestaties genomineerd voor The Outstanding Young Persons of Switzerland award.

Vocaal[bewerken | brontekst bewerken]

In 2013 vertolkte Masin de zangpartij uit in Wilfried Hiller's "Die zerstreute Brillenschlange",[7] waar de klarinetpartij werd gespeeld door Reto Bieri.

Andere activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Charitatief werk

In 2020 richtte zij The Exhale op, een retraite voor musici die een holistische benadering van het leren biedt. De deelnemers krijgen toegang tot onderwerpen die vaak niet op één plaats beschikbaar zijn, zoals professionele ontwikkeling, yoga, Alexandertechniek, Feldenkraismethode, meditatie, voeding, muziektheorie, pedagogie, hedendaagse muziekanalyse, compositie, improvisatie, kunstbegeleidingstraining en psychologische begeleiding. Nadat dit project als gevolg van de Covid-19 pandemie was geannuleerd, bracht Gwendolyn Masin het online uit, waardoor zij het in een veilige ruimte voor musici veranderde met als doel typische aspecten van het uitvoeringsleven te destigmatiseren, zoals repetitieve spanningsblessures of de problemen die gepaard gaan met het spelen in het openbaar. Veel van de evenementen vinden gratis of op basis van donaties plaats. Het initiatief van Gwendolyn Masin werd beloond met meer dan 1000 boekingen voor 114 evenementen binnen de eerste twee weken na de opening.

Gespecialiseerd schrijven

Masin beoefent yoga en heeft in 2020 en 2021 een reeks artikelen voor het klassieke muziektijdschrift The Strad geschreven[8], waarin manieren werden uiteengezet waarop musici het ontstaan en de evolutie van beweging beter kunnen begrijpen om efficiënter te bewegen en de artistieke intentie over te brengen.

Instrument[bewerken | brontekst bewerken]

Masin speelt een Lorenzo Carcassi viool, die al ruim 50 jaar in het bezit van haar familie is.

Privéleven[bewerken | brontekst bewerken]

Gwendolyn Masin heeft in Nederland, Zuid-Afrika, Hongarije en Ierland gewoond. Anno 2021 woont zij in Zwitserland.

Masin had tot 2018 zes jaar lang een relatie met de Zwitserse zanger Oli Kehrli. De twee blijven goede vrienden. Een gedeelte van Oli Kehrli's vierde album, "4. Rundi", verkent de emoties die Kehrli heeft ervaren als gevolg van hun breuk. Masin heeft Kehrli's vorige twee albums beïnvloed door veel van het materiaal mee te schrijven en te bewerken, met name het album "Zuekunftsnostalgie".

Masin is getrouwd en heeft één kind.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

- 15 Squared - Don Li (composer/musician) (2006)
- GAIA Music Festival 2009 (2009)
- GAIA Music Festival 2013 (2013)
- Eugéne Ysaÿe Sonata No. 3 in D Minor Ballade (2016)
- ORIGIN (2016)
- ORIGIN (2016) (Vinyl)
- ZuekunftsNostalgie - Oli Kehrli (2016)
- GAIA Music Festival 2016 (2016)
- GAIA Music Festival 2017 (2017)
- ORIGIN Edition Deluxe (2017)
- FLAME (2017)
- TROIS (2018)
- GAIA Music Festival 2018 (2018)
- GAIA Music Festival 2019 (2019)
- WEST SIDE STORY (2020)

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Gwendolyn Masin op de Engelstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

Persartikelen[bewerken | brontekst bewerken]

Meer lectuur[bewerken | brontekst bewerken]

Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Gwendolyn Masin op de Engelstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.