Gymnasium Bernrode

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het oude Gymnasium Sint Norbertus naast de abdijkerk
Speelplaats anno 1934 (Nationaal Archief / Spaarnestad Photo / Wiel van der Randen
Het nieuwe gymnasium tegenover de abdij, nu Gymnasium Bernrode

Het Gymnasium Bernrode is een katholiek categoraal gymnasium in Heeswijk. Dit gymnasium werd opgericht in 1886 als Gymnasium St. Norbertus door Gerlacus van den Elsen O. Praem. van de Abdij van Berne.

Studenten konden in dit seminarie worden opgeleid tot Norbertijner kanunnik en tot priester. Dat bleef zo tot in de jaren vijftig van de twintigste eeuw, toen de school samenwerking zocht met het Damiaancollege te Sint-Oedenrode. Het Gymnasium Sint Norbertus heet sinds die tijd 'Gymnasium Bernrode'.

Niet lang daarna nam de school behalve jongens ook meisjes aan als leerling. Het internaat werd opgeheven en Bernrode groeide uit tot wat het nu is: een streekschool voor gymnasiaal onderwijs. Midden 2008 is de school in zijn geheel teruggekeerd naar het volledig gerenoveerde, oude internaatsgebouw tegenover de abdij.

Gymnasium Bernrode kwam in maart 2010 in het nieuws wegens 2 leerlingen die de e-mails van docenten kraakten door middel van een hardware keylogger. Zo kwamen de leerlingen aan schoolexamens en proefwerken die werden gedeeld met vrienden. De school heeft de twee leerlingen verwijderd en aangifte gedaan van computervredebreuk.

Op 4 oktober 2011 bestond Gymnasium Bernrode exact 125 jaar. Op die dag ontvingen in 1886 de vijf leerlingen op de Abdij van Berne hun eerste lessen. Gerlacus van den Elsen, de prior van de abdij van Berne, was de oprichter van de school die eerst Gymnasium St. Norbertus heette. Ter gelegenheid van het 125-jarig jubileum schreef de docent aardrijkskunde, Ton Cruijsen, "Van klein seminarie tot klein gymnasium".

Bekende oud-leerlingen[bewerken | brontekst bewerken]

Rectoren[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]