Gymnasium Novum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gymnasium Novum
Algemeen
Locatie Voorburg
Opgericht 2006
Type Gymnasium
Denominatie Interconfessioneel
Bevoegd gezag Stichting Scholengroep Spinoza
Personen
Rector Drs. M.B.M. (Thijs) Veraart
Leerlingen ~630
Overig
Afkorting GN
Motto ad vitam paramus
Website http://www.gymnasiumnovum.nl
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Het Gymnasium Novum is een school voor voortgezet onderwijs in Voorburg. Het is een categoraal gymnasium. De school is voortgekomen uit een fusie in 2006 tussen College Het Loo en het Huygenslyceum.

Naast de normale schoolvakken geeft het Gymnasium Novum ook les in onder anderen antieke cultuur, NaTech, science+ en Cambridge Engels. Verder doet leerlingen van Gymnasium Novum ook mee aan wedstrijden zoals de First Tech Challenge, debattoernooien en de Eureka cup.

De school is in de herfstvakantie van het schooljaar 2010-2011 verhuisd naar het gerenoveerde Huygensgebouw aan de Carel Vosmaerstraat in Voorburg.

Geschiedenis[bewerken]

Gymnasium Novum begon met het convenant dat de gemeente Leidschendam-Voorburg en de Stichting Scholengroep Spinoza in 2003 met elkaar sloten. Hierin werd bepaald dat het aantal schoolgebouwen in de gemeente met één gebouw zou worden teruggebracht. In overleg met de collega-scholen van Spinoza besloten de directies van het Huygenslyceum en College Het Loo gezamenlijk een nieuwe school voor vwo te starten die op termijn zijn intrek zou nemen in het te renoveren gebouw aan de Aart van der Leeuwkade. Op 29 augustus 2006 werd Gymnasium Novum geopend door burgemeester Michiel van Haersma Buma en wethouder Tilly Zwartepoorte.

In november 2010 werd het nieuwe onderkomen van Gymnasium Novum feestelijk geopend door Alexander Pechtold.

In juli 2012 werd aan de eerste lichting eindexamenkandidaten van Gymnasium Novum het diploma uitgereikt.[1]

Buitenschoolse activiteiten[bewerken]

Het Gymnasium Novum heeft een aantal buitenschoolse activiteiten en clubs waar leerlingen facultatief aan kunnen deelnemen. Voorbeelden hiervan zijn o.a.:

  • Debatteam
  • FTC (Robotteam bovenbouw) en LegoLeague (robotteam onderbouw)
  • Toneelclub
  • Schaakclub
  • Snowcamp
  • Jaarlijkse talentenshow TalentiKa.
  • ThiMUN en MiniMUN.
  • Ken-Je-Klassiekenquiz
  • Sporttoernooien

Huygensklas[bewerken]

Voor getalenteerde groep 8-leerlingen bestaat de mogelijkheid om 16 dagdelen op Novum de Huygensklas te volgen. Daarbinnen maken zij kennis met het brede Novum-aanbod. Ook maken ze kennis met verschillende vakken op het voorgezet onderwijs zoals bijvoorbeeld Latijn en Grieks.


Bekende oud-leerlingen[bewerken]