Gyokuro

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gyokuro

Gyokuro (Japans: 玉露, gyokuro) is een Japanse groene thee.

Gyokuro-thee wordt geoogst van de theeplant Camellia sinensis 'Yabukita'. Deze Japanse cultuurvariëteit heeft kleine bladeren die groene thee opleveren met een opvallend zoete smaak. Deze cultivar is aangeplant in de beste theestreken van Japan, voornamelijk rond Kyoto.

De vertaling van het Japanse Gyokuro is juweeldauw, pareldauw of smaragddauw, wat betrekking heeft op de diepsmaragdgroene kleur van het uiteindelijke extract. De edelstenen in de naam verwijzen ook naar Gyokuro als de exclusieve thee van de Japanse Keizer en zijn familie.

Gyokuro wordt door theekenners beschouwd als de beste, gezondste en lekkerste groene thee ter wereld en is ook de duurste Japanse thee. In kwaliteitszaken in Nederland en België is Gyokuro verkrijgbaar vanaf 120 tot 160 euro per kilo.

Kweek[bewerken]

Gyokuro is slechts eenmaal per jaar te oogsten. Na een zorgvuldig groei- en snoeiproces worden de 'Yabukita'-theeplanten enkele weken voor de oogst, wanneer de eerste knoppen op de plant verschijnen, afgedekt met speciale matten die de plant afschermen van zonlicht. De afscherming onderdrukt de ontwikkeling van polyfenolen die als antioxidant in planten voorkomen. Hierdoor bevatten de nieuwe groeischeuten niet de gebruikelijke bitterstoffen en ontstaat er een kenmerkende zoete smaak.

Na enkele weken te zijn afgeschermd van zonlicht worden de bladeren geplukt, gestoomd en opgerold, waarna ze in tweede instantie tot dunnne naalden worden gerold en worden gedroogd. In tegenstelling tot zwarte thee wordt groene thee niet (of minimaal) gefermenteerd.

Het zetten van Gyokuro-thee[bewerken]

Omdat Gyokuro een groene thee is, is het verstandig om de thee los te kopen. Kenmerkend voor deze thee zijn de geurige, broze, donkere naalden, die zich tijdens het zetten volledig tot bladeren ontvouwen. Het gebruik van een thee-ei is dus af te raden.

De smaak van Gyokuro-thee ontwikkelt zich alleen goed als de instructies voor het zetten nauwgezet worden opgevolgd. Het toevoegen van suiker komt de smaak uiteraard niet ten goede.

De ideale extractietemperatuur van het water is bij Gyokuro tussen de 50 en 60 graden Celsius, wat veel lager is dan bij andere groene theevarianten en het merendeel van de zwarte theesoorten. Een ander belangrijk aspect van Gyokuro is dat het water puur en helder moet zijn en vrij van toegevoegde mineralen, omdat dit de smaak merkbaar kan beïnvloeden. Het gebruik van bronwater wordt aanbevolen, mineraalwater valt af te raden. Verder is het van belang dat de bladeren tijdens het trekken niet worden verstoord of geroerd. Na 3 minuten trekken is de Gyokuro-thee klaar.

Smaak[bewerken]

De smaak van Gyokuro-thee is zoet, sterk en vol van smaak. Kenmerkend is ook de niet erg droge afdronk.