Gyokuro

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gyokuro

Gyokuro (Japans: 玉露, gyokuro) is een Japanse groene thee.

Gyokurothee wordt geoogst van de Japanse theeplantvariatie Yabukita, wat een theesoort is met een klein blad en een sterk zoete smaak. Deze variatie op de Camellia sinensis is voornamelijk geplant in de beste theestreken van Japan.

De letterlijke vertaling van het Japanse woord Gyokuro is juweeldauw, pareldauw of smaragddauw, betrekkende tot de diepsmaragdgroene kleur van het uiteindelijke extract. Daarnaast stamde deze naam ook uit het feit dat Gyokuro exclusief te drinken was door de Japanse Keizer en zijn familie.

Gyokuro wordt beschouwd als de beste, gezondste en lekkerste groene thee ter wereld door theeliefhebbers en is tevens de duurste Japanse thee beschikbaar op de markt. In kwaliteitszaken in Nederland en België is Gyokuro verkrijgbaar vanaf 120 tot 160 euro per kilo.

Kweek[bewerken]

Gyokuro is slechts eenmaal per jaar te oogsten. Na een zorgvuldig groei/snoeiproces worden de Yabukita-theeplanten enkele weken voor de oogst, wanneer de eerste knoppen op de plant verschijnen, afgedekt met speciale matten die de plant afschermen van zonlicht. Door de afscherming van zonlicht nemen de fotosynthese en de hoeveelheid chlorofyl toe.

Daarnaast is de plant vanaf dat moment afhankelijk van de aarde waarin zij staat voor voeding, wat de unieke smaak ook deels kan verklaren.

Na enkele weken te zijn afgeschermd van zonlicht worden de bladeren geplukt, gestoomd en opgerold, waarna ze in dunne naalden worden gerold en worden gedroogd. In tegenstelling tot zwarte thee wordt groene thee niet (of minimaal) gefermenteerd.

Het zetten van Gyokuro-thee[bewerken]

Omdat Gyokuro een groene thee is, is het het verstandigst om de thee los te kopen. Kenmerkend aan Gyokuro-thee is dat de gedroogde groene thee bestaat uit geurige, broze, donkere naalden, terwijl na het zetten van een kop deze takjes totaal volgroeien tot groene, mooie bladeren. Het gebruik van een thee-ei is dus af te raden.

De ideale extractietemperatuur van Gyokuro ligt tussen de 50 en 60 graden Celsius, wat veel lager is dan andere groene theevarianten en het merendeel van de zwarte theesoorten. Een ander belangrijk aspect van Gyokuro is dat het water puur, helder en vrij moet zijn van toegevoegde mineralen, omdat dit de smaak merkbaar kan beïnvloeden. Het gebruik van bronwater is van nature positief, mineraalwater valt af te raden. Verder is het van belang dat de bladeren tijdens het trekken niet worden verstoord of geroerd.

Na 3 minuten is een perfect kopje Gyokuro-thee onttrokken uit de bladeren en kan dit gedronken worden. Gyokuro is een theesoort waarvan de smaak pas naar voren komt wanneer de instructies voor het zetten van een kopje nauwgezet worden opgevolgd, dit deel zijnde van de illustere en rijke theecultuur en theeceremonies die Japan rijk is. Suiker toevoegen is volkomen vrij naar keuze, alhoewel dit de smaak meestal niet ten goede komt.

Smaak[bewerken]

De smaak van Gyokuro is opmerkelijk aangenaam voor een groene thee. Mits goed gezet is Gyokuro van nature zoet, sterk en vol van smaak. De smaak wordt ook benadrukt door een niet zo droge afdronk, wat bij de meeste groene thee absoluut merkbaar is.