Gyrus parahippocampalis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zeepaardwinding
Gyrus parahippocampalis
Mediaal aanzicht van de linkergrotehersenhelft met de gyrus parahippocampalis (in afbeelding als hippocampal gyrus) onderaan de hersenen.
Mediaal aanzicht van de linkergrotehersenhelft met de gyrus parahippocampalis (in afbeelding als hippocampal gyrus) onderaan de hersenen.
Synoniemen
Latijn Gyrus parahippocampicus

Gyrus hippocampi[1][2]

Gegevens
Onderdeel van Temporale kwab
Onderdelen Uncus gyri parahippocampalis

Pars anterior
Pars posterior

Schorsvelden Cortex entorhinalis

Cortex parahippocampalis

Functionele gebieden Parahippocampaal plaatsgebied
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De gyrus parahippocampalis[3][4][5] of zeepaardwinding[6] is een hersenwinding in de temporale kwab die tegen de hippocampus, ook wel zeepaard genoemd, aanligt. De gyrus parahippocampalis wordt ook wel gerekend als onderdeel van de lobus limbicus.[5]

Aan de onderkant van de gyrus parahippocampalis ligt aan de voorkant de sulcus rhinicus en aan de achterkant de sulcus collateralis. Deze twee hersengroeven scheiden deze hersenwinding van de gyrus fusiformis. In het verlengde van de gyrus parahippocampalis ligt de gyrus lingualis, die grotendeels in de occipitale kwab ligt. De ramus parahippocampalis is een oppervlakkige tak van de sulcus collateralis die de afscheiding tussen deze twee hersenwindingen aangeeft.

Schorsvelden[bewerken]

Het achterste schorsveld van de gyrus parahippocampalis staat bekend als de cortex parahippocampalis.

Literatuurverwijzingen[bewerken]

  1. His, W. (1895). Die anatomische Nomenclatur. Nomina Anatomica. Der von der Anatomischen Gesellschaft auf ihrer IX. Versammlung in Basel angenommenen Namen. Leipzig: Verlag Veit & Comp.
  2. Sliosberg, A. (1975). Elsevier’s medical dictionary in five languages. English/American / French / Italian / Spanish and German. (2de uitgave). Amsterdam/Oxford/New York: Elsevier’s Scientific Publishing Company.
  3. International Anatomical Nomenclature Committee (1983). Nomina Anatomica, together with Nomina Histologica and Nomina Embryologica. Baltimore/London: Williams & Wilkins
  4. International Anatomical Nomenclature Committee (1989). Nomina Anatomica, together with Nomina Histologica and Nomina Embryologica. Edinburgh: Churchill Livingstone.
  5. a b Federative Committee on Anatomical Terminology (1998). Terminologia Anatomica. Stuttgart: Thieme
  6. Pinkhof, H. (1923). Vertalend en verklarend woordenboek van uitheemsche geneeskundige termen. Haarlem: De Erven F. Bohn.