Hôtel Matignon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hôtel Matignon.
Omliggende tuin.

Hôtel de Matignon, of kortweg het Matignon, is een beroemd herenhuis, gelegen aan de rue de Varenne 57 binnen het 7e arrondissement van Parijs. Het werd in 1723 opgetrokken door architect Jean de Courtonne, en geldt als een van de mooiste Parijse herenhuizen uit de 18e eeuw. De plattegrond volgt de toenmalige mode van het 'hôtel entre cour et jardin', waarbij het hoofdgebouw van de straat gescheiden is door een verhard voorplein. Sinds 1935 is het de officiële residentie en werkplek van het hoofd van de Franse overheid. Oorspronkelijk was dit de voorzitter van de Raad van Ministers; sinds het verdwijnen van die titel gaat het om de premier (Premier ministre).

In het dagelijkse taalgebruik en door de media wordt de term ook gebruikt om de premier of zijn diensten aan te duiden (metonymie). In die zin is het vergelijkbaar met het Élysée, waar de Franse president woont.

De huidige bewoner is Elisabeth Borne, eerste minister sinds 16 mei 2022.

Het herenhuis wordt omgeven door een park van drie hectare, ontworpen in 1902 door Achille Duchêne. Het is de grootste particuliere tuin in Parijs, en combineert elementen uit de Franse en Engelse tuinen. Sinds Raymond Barre (premier van 1976 tot 1981) heeft elk hoofd van de regering, behalve Jacques Chirac, er bij aankomst een boom geplant.