Hökarängen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Hökarängen (metrostation))
Metro van Stockholm
Hökarängen
Het perron met de blik richting het zuiden
Algemeen
Exploitant Storstockholms Lokaltrafik
Opening 1 oktober 1950
Reizigers 6.200 per dag
Constructie
Type Maaiveld
Perrons 1
Perronsporen 2
Tunnelbana
LijnRichtingVolgend station
AlvikGubbängen
Farsta strandFarsta
Ligging
District Farsta
Buurt Hökarängen
Coördinaten 59° 15′ NB, 18° 5′ OL
Hökarängen (metro van Stockholm)
Hökarängen

Locatie van het metrostation Hökarängen

Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Hökarängen is een station van de Stockholmse metro op 7,7 kilometer ten zuiden van Slussen. Het wordt bediend door lijn T18, die in 20 minuten T-Centralen bereikt.

Tunnelbaneförstad[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebied werd begin twintigste eeuw, samen met andere stukken land aan de zuidkant van de stad, door Stockholm gekocht met het oog op de bouw van nieuwe woonwijken. Concrete bouwplannen werden echter pas tijdens de Tweede Wereldoorlog gemaakt, waarbij Hökarängen en Gubbängen rond het metrostation werden ontworpen. Het concept van de Tunnelbaneförstad (Zweeds voor metrovoorstad) werd bij deze wijken voor het eerst planmatig toegepast. De bouw van Hökarängen begon in 1946 en de bevolking groeide van 45 personen tot 16.000 in 1952, wat voldoende was om een metrostation te rechtvaardigen. In 1954 was de bouw van de wijk voltooid.

Station[bewerken | brontekst bewerken]

Het station werd op 1 oktober 1950 geopend als zuidelijkste station aan de eerste volwaardige metrolijn van Stockholm. Het station is ontworpen door de Zweedse architect Peter Celsing, die het kenmerkende perrondak hier in een boog legde. Ten zuiden van het station ligt, tussen de doorgaande sporen, een keerspoor waar de treinen kunnen kopmaken. Voordat de lijn op 19 november 1958 werd doorgetrokken naar de satellietstad Farsta keerden alle treinen hier om.

Aan de noordkant is een toegang onder de metrobruggen over de weg Örbyleden bij het kruispunt met de Lingvägen. De zuidelijke toegang ligt in een voetgangerstunnel tussen de Lingvägen en de Sirapsvägen en biedt onder meer toegang tot de winkelstraat. Sinds 1995 staan twee bronzen pilaren van de kunstenaar Hanns Karlewski op het perron en zijn de zuilen van het perrondak opgesierd met meerkleurige panelen.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Hökarängen Metro station van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.