Hạ Longbaai

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ha Longbaai
Werelderfgoed natuur
Ha Longbaai vanaf het water in 2002
Land Vlag van Vietnam Vietnam
Coördinaten 20° 51′ NB, 107° 9′ OL
UNESCO-regio Azië en de Grote Oceaan
Criteria vii, viii
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 672
Inschrijving 1994 (18e sessie)
Uitbreiding 2000
Kaart
Hạ Longbaai (Vietnam)
Hạ Longbaai
UNESCO-werelderfgoedlijst

De Ha Longbaai (Vietnamees: Vịnh Hạ Long) is een baai bij de stad Hạ Long in het noorden van Vietnam in de Golf van Tonkin, nabij de grens met China. De baai heeft een kustlijn van 120 kilometer en het gebied beslaat zo'n 1500 vierkante kilometer. Vịnh Hạ Long betekent in het Vietnamees Baai van de dalende draak. Sinds 2000 is de baai werelderfgoed.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In de baai van Ha Long heeft Vietnam diverse zeeslagen gevoerd met haar buren. Tot drie keer toe heeft het Vietnamese leger in het labyrint van waterwegen de Chinezen tegengehouden. In 1228 verhinderde generaal Trần Hưng Đạo dat Mongoolse schepen de nabijgelegen rivier Bạch Đằng opvoeren door onder water scherpe houten obstakels te plaatsen die de Mongoolse vloot tot zinken brachten.

Tijdens de Vietnamoorlog werden door de Amerikaanse marine zeemijnen gelegd in verschillende waterwegen tussen de eilanden. Achtergebleven mijnen vormen nog steeds een risico.

In 1994 is de Ha Long Baai opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is een van de populairste toeristenbestemmingen van Vietnam.

Eilanden[bewerken | brontekst bewerken]

In de baai ligt een archipel van 1969 kalkstenen eilanden, elk met dichte begroeiing op de top. De kalkstenen monolieten rijzen spectaculair op uit de oceaan. Verschillende van de eilanden zijn hol, doordat zich grotten hebben gevormd. Hang Đầu Gổ (Houten Stokken Grot) is de grootste van deze grotten. Franse toeristen die deze grot aan het eind van de 19e eeuw bezochten, noemden hem Grotte des Merveilles (Grot van de Wonderen). De drie grote kamers bevatten veel grote stalactieten en stalagmieten (en Franse 19e-eeuwse graffiti).

De naam van veel van de eilanden is het resultaat van de plaatselijke interpretatie van hun vreemde vorm. Voorbeelden hiervan zijn Voi (olifant), Ga Choi (vechtende haan) en Mai Nha (dak). 989 van de eilanden hebben een naam.

Bij enkele van de eilanden bevinden zich drijvende dorpen van vissers die in de ondiepe wateren 200 soorten vis en 450 soorten weekdieren vangen. Op sommige eilanden leven dieren, zoals kippen, apen en leguanen.

Geologie en tektoniek[bewerken | brontekst bewerken]

De baai is al minstens 500 miljoen jaar onderheving aan geologische veranderingen. Verschillende gebergtevormende fasen ([orogense]), het stijgen en dalen van de zeespiegel. Tijdens het Ordovicium en het Siluur was de baai een diepe zee. Tijdens het Carboon en het Perm was het gebied een ondiepe zee.

De streek bestaat voornamelijk uit kustsedimenten en door chemische erosie van kalksteen vreemd gevormde bergen. Het landschap is recent naar boven getild, wat de erosie heeft versneld en dus een grote invloed heeft gehad op het reliëf. De nu aanwezige verspreide eilanden zijn zo'n 8000 jaar geleden ontstaan, tijdens een transgressie in het Holoceen.

Het omringende gebied is rijk aan steenkool, die in opdracht van de Vietnamese regering wordt gedolven.

Karst[bewerken | brontekst bewerken]

De omstandigheden waren in dit gebied ideaal om in 20 miljoen jaar tijd het karstlandschap te doen ontstaan. Er was een dik lichtgrijs kalksteenpakket, voornamelijk fijnkorrelig materiaal. Het vochtige en warme klimaat had belangrijke invloed. Het trage tektonische proces waardoor het gebied geleidelijk onder zeewater kwam te staan, zorgde voor het huidige bijzondere landschap.

Geologische kantelmomenten[bewerken | brontekst bewerken]

Datum Geologische periode Gebeurtenis
500 miljoen jaar geleden begin van het Cambrium Het gebied was een groot vlak gebied onderhevig aan erosie door regen.
einde van het Cambrium Het gebied wordt overspoeld, wat meteen ook de start betekent van Ha Long Baai.
500 tot 400 miljoen jaar geleden Ordovicium en Siluur Dit gebied was een diepe zee onderheving aan tektonische activiteiten.
einde van het Siluur Omwille van de platentektoniek ontstonden onder water bergen.
420 tot 340 miljoen jaar geleden Devoon Het gebied lag boven water, waar we vandaag de Zuid-Chinese Zee vinden. Het werd sterk geërodeerd door het droge en warme klimaat.
einde van het Devoon Verdere platentektoniek heft het gebied omhoog
340 tot 240 miljoen jaar geleden einde van het Carboon en het Devoon Een kalksteen laag van meer dan 1 km dik vormt zich in de ondiepe en warme zee.
67 miljoen jaar geleden einde van het Krijt Door de platentektoniek is het gebied opnieuw onderheving aan gebergtevorming
Paleogeen Het gebergte ondergaat een hevige erosie waardoor, na miljoenen jaren, er zich een hoogland ontstaat, te vergelijken met bv het Scandinavisch Hoogland vandaag.
26 tot 10 miljoen jaar geleden Neogeen De Ha Long vallei vormt zich
2 miljoen tot 9000 jaar geleden Pleistoceen en Kwartair De erosie van het de kalksteen trekt zich op gang.
68000 tot 9000 jaar geleden Pleistoceen Grotten worden gevormd.
Holoceen De eilanden die we vandaag zijn zijn de resten van het toenmalige gebergte, maar dan overspoeld door de zee. De regen zorgt voor de erosie van bovenaf, het zeewater van onderuit.
9000 tot 2000 jaar geleden Holoceen Zeespiegelstijging na de laatste ijstijd waarna ze 2000 jaar geleden op haar hoogste punt komt

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

(Aanklikken voor vergroting)

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden in de categorie Ha Long Bay.