HCAW

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
HCAW Bussum
Competitie Hoofdklasse
Gevestigd in Bussum
Stadion HCAW Base- and Softballvalley, Bussum
Capaciteit 1000
Opgericht 1938
Bijnamen Valleyhitters
Kampioenschappen 1996, 1998
Vroegere namen HC '38; HCAW-Tijgers
Clubkleuren Blauw, wit en geel
Vorig Seizoen 19-21-2 (Vijfde plaats)
Voorzitter Vlag van Nederland Huib Schrijvers
Hoofdcoach Vlag van Nederland Ralph Milliard
Uniformen
Team colors
Team colors
Kit body baseball.png
Team colors
Team colors
Kit baseball socks.png

Thuis

Team colors
Team colors
Kit body baseball.png
Team colors
Team colors
Kit baseball socks.png

Uit

Portaal  Portaalicoon   Sport

HCAW, voluit HonkbalClub Allen Weerbaar is een Nederlandse honkbal en softbalvereniging uit Bussum. De vereniging werd voor de Tweede Wereldoorlog opgericht als HC '38 in 1938 toen er voor het eerst uitgekomen werd bij de Honkbalbond en heet sinds 1957 HCAW. In 1989 vond er een fusie plaats met de vereniging Amstel Tijgers en werd dat jaar de naam HCAW-Tijgers gevoerd. Daarna werd het achtervoegsel verwijderd. Het eerste herenhonkbalteam speelde zijn wedstrijden onder de sponsornaam Mr. Cocker HCAW tot het seizoen 2015. De vereniging is een van de grootste honk- en softbalverenigingen van Nederland met teams in de hoogste landelijke klassen. Zowel de heren (honkbal) als de dames (softbal) behaalden meerdere keren zowel het Nederlands kampioenschap als het Europese kampioenschap. De vereniging bestond 75 jaar in 2013 maar dit jubileum werd niet gevierd.

Geschiedenis[bewerken]

Vroege jaren[bewerken]

Reeds in de jaren twintig van de vorige eeuw wordt er in Bussum gehonkbald op sportlocaties van de gemeente. Dit gebeurt echter niet in verenigingsverband. In de archieven van de gemeente en honkbalbond is pas sprake van een officiële vereniging als de vereniging H.C. '38, de eerste naam van de latere fusievereniging HCAW, deelneemt aan de wedstrijden van de toenmalige Nederlandse Honkbalbond in 1938. In 1942 promoveert het eerste herenteam van de derde klasse naar de tweede klasse van de bond[1] maar daarna komt de competitie stil te vallen door de bezetting. Na de oorlog wordt er met behulp van materiaal dat door het Amerikaanse leger verschaft wordt de sport weer opgepakt. Het honkbal vindt dan vanaf 1948 plaats als afdeling van de voetbalvereniging Allen Weerbaar onder de fusienaam HCAW met oud-leden van de vooroorlogse vereniging en voetballers die in de zomer in conditie willen blijven als honkballer. Men kan zo gebruikmaken van de velden en kleedkamers van de voetbalvereniging. Het tenu bestond in die jaren uit een rood-wit gestreept shirt en een zwarte korte broek. Na 1954 werd er een blauwe sweater en een honkbalbroek gedragen.[2]

Naoorlogse jaren en honkbal[bewerken]

HCAW-complex met stadion gezien vanaf de watertoren te Bussum
Blik op de Base- and Softbalvalley
Honkbalvallei bij nacht met uitzicht op stadionhoofdveld
Gezicht op hoofdveld met op de achtergrond de sporthal
Signeersessie na afloop wedstrijd door HCAW werper en Duits international André Hughes
Gezicht op de dugout voor bezoekend team tijdens de wedstrijd HCAW - Neptunus op 7 juni 2009

In 1957 komt het weer tot een aparte vereniging als de honkbaldochter zich weer losmaakt van de gastheer Allen Weerbaar en onder de nieuwe naam HCAW op 23 september 1957 wordt ingeschreven. In 1958 krijgt de vereniging de beschikking over een nieuwe veld. Op de Abraham Kuijperlaan waar tegenwoordig de parkeerplaats van theater Het Spant ligt komt het honkbalteam uit in de derde klasse van de bond in het district Gooi-Utrecht. Aan het eind van het eerst seizoen volgt al promotie. In 1966 wordt het kampioenschap van de eerste klasse behaald[3] en volgt na een spannende promotiewedstrijdenreeks tegen de Storks uit Den Haag promotie naar de hoofdklasse. In mei 1967 wordt, nog op het oude terrein aan de Kuyperlaan, De Kuil, een jubileumwedstrijd gespeeld ter ere van het 150jarig bestaan van de gemeente Bussum tegen het Amsterdamse OVVO die met 1-O werd gewonnen en waarbij zeshonderd toeschouwers aanwezig waren[4]. HCAW was niet de enige honkbalvereniging in die dagen. Op zaterdag speelde HCAW terwijl tussen 1963 en 1968 op zondag de honkbalvereniging The Scimitars speelde. Dit was de voormalige honkbalafdeling van de voetbalclub SDO die daar in 1960 was begonnen en in 1963 een zelfstandige vereniging werd. De Scimitars speelden op het voetbaldveld van SDO met een geïmproviseerde backstop. Na de opheffing van deze club in 1968 sloten de leden hiervan zich aan bij HCAW waarvan Harry Vos, Rob Filipiak, Rob Bus alsmede de latere international Wim Hageman de hoofdmacht zouden halen. Hageman debuteerde als junior in 1969 en speelde vijf jaar in het Nederlands team van 1973-1977 waarvan hij ook aanvoerder werd.[5][6]. De naam zou later terugkomen in de topsportjeugdsectie bij HCAW. De vereniging zou vrijerl onafgebroken uit blijven komen op het hoogste niveau. Enkel in 1982 degradeerde het eerste herenteam uit de hoofdklasse en keerde in 1984 weer terug. In 1988 dreigde voor het eerste herenteam wederom degradatie uit de hoofdklasse. Doordat de Amsterdamse vereniging Amstel Tijgers die ook hoofdklasse speelde in zulke ernstige financiële problemen verkeerde dat men de proflicentie van de bond wilde teruggeven, werd er besloten tot een fusie over te gaan. De hoofsponsor van HCAW loste de schulden mee af en nam het scorebord over en door de fusie kon de vereniging blijven uitkomen in de hoofdklasse in 1989. Ook werd het Charles Urbanus-toernooi mee in de fusie betrokken zodat dat bleef bestaan als een van de twee grootste pre-seizoen oefentoernooien.[7].De vereniging kent behalve de hoofdmacht nog een rookie-team voor de talenten, vier herenteams senioren, twee juniorenteams, drie aspirantenteams, vijf pupillenteams en drie beeballteams bij de jeugd.

Softbal[bewerken]

In 1966 begint de vereniging met softbal en wordt er een damesteam samengesteld en een afdeling binnen de vereniging.[8] Het team doet de eerste jaren enkel ervaring op in oefenwedstrijden en toernooien. In juni 1968 wordt er voor het eerst in de Bussumse Krant melding gemaakt van een softbaltoernooi georganiseerd door HCAW. De sport is vrij nieuw en overgekomen uit de Verenigde Staten. In 1970 wordt er voor het eerst meegedaan in competitieverband met een damesteam en een jaar later met een herenteam. Later wordt dit uitgebreid met een grote jeugdafdeling voor de dames en volgen vele promoties en successen. De softbaldames weten tussen 1985 en 1997 negen maal de landstitel te veroveren en zeven maal de Europacup 1. Tevens is het team in die jaren grootleverancier van het Nederlands team en nemen diverse speelsters deel aan de Olympische Spelen van 1996. In de huidige eeuw volgt er een leegloop aan speelsters en degradeert het eerste damesteam uit de hoofdklasse. Het herensoftbal is binnen de vereniging nooit tot topsport uitgegroeid - het bleef bij enkele teams die in de lagere klassen spelen of als gemengd recreantenteam. In 2011 komt het eerste damesteam uit in de eerste klasse en weet in 2014 te promoveren naar de overgangsklasse, de Silver League. Tevens zijn er twee aspirantenteams en een pupillenteam voor meisjes.

Locatie[bewerken]

Na de periode naast het Spant verhuist de vereniging in 1971 naar de huidige eigen accommodatie, de Honkbalvallei, officieel de HCAW Base- and Softballvalley in Bussum Zuid aan de Zanderijweg. Hier krijgt men de beschikking over meerdere velden en de ligging is in een oude zandafgraving waardoor een voor honkbal zeer geschikte beschutte omgeving wordt gecreëerd. In de beginjaren is er enkel een zeecontainer beschikbaar als kleedruimte en kantine, beschikbaar gesteld door een toenmalige sponsor, het bedrijf Seatrain Containers. Na vele uitbreidingen kwam de huidige locatie met kleedkamers, een eigen sporthal, clubhuis en een honkbalstadion met een capaciteit van 1000 zitplaatsen, diverse honkbal- en softbalvelden en jeugdvelden tot stand. In 2013 kreeg de vereniging als eerste in Nederland de beschikking over een hoofdveld waarvan het binnengedeelte van kunstgras is.

Behaalde prijzen honkbalafdeling[bewerken]

Behaalde prijzen softbalafdeling (dames)[bewerken]

Toernooien georganiseerd door HCAW[bewerken]

Buitenvelder Martijn Meeuwis van HCAW in een duik
Ralph Milliard scoort tegen Kinheim
HCAW in 2007
Quensley Bazoer aan slag voor HCAW

Huidige selectie[bewerken]

Positiespelers:

Pitchers:

Coaching Staff:

Retired numbers[bewerken]

Bekende (oud)spelers/trainers HCAW[bewerken]

Trainers honkbalselectie HCAW[bewerken]

Bekende oud-speelsters[bewerken]

Ereleden[bewerken]

Externe link[bewerken]