HH. Laurentius- en Elisabethkathedraal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
HH. Laurentius- en Elisabethkathedraal
Laurentius- en Elisabethkathedraal
Plaats Mathenesserlaan 305, Rotterdam
Denominatie Rooms-katholiek
Gewijd aan Sint-Laurentius en Sint-Elisabeth
Coördinaten 51° 55′ NB, 4° 27′ OL
Gebouwd in 1906-1908 en 1920-1922
Restauratie(s) 2010-2011
Architectuur
Architect(en) P.G. Buskens
J.P.L. Hendriks (Tweede bouwfase)
Stijlperiode Neoromaans
Kerkprovincie
Bisdom                 Bisdom Rotterdam
Detailkaart
HH. Laurentius- en Elisabethkathedraal (Rotterdam)
HH. Laurentius- en Elisabethkathedraal
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De HH. Laurentius- en Elisabethkathedraal is een rooms-katholieke kerk in Rotterdam, in neoromaanse stijl gebouwd naar een ontwerp van P.G. Buskens. Sinds 1967 fungeert de kerk als kathedraal van het Bisdom Rotterdam.

De kerk verrees in twee fasen. In de periode 1906-1908 werden koor, transept en schip gebouwd. Het tweetorenfront kwam tussen 1920 en 1922 tot stand. De eerste oorlogsschade liep de kerk op bij een Brits bombardement op 3 oktober 1941, toen de ingang en het dak en de koepel werden beschadigd. Bij een luchtaanval op het gebouw van de Sicherheitsdienst aan de Heemraadssingel op 29 november 1944 raakte een zijbeuk van de kerk zwaar beschadigd. Na de oorlog is deze schade hersteld.

Aanvankelijk heette de kerk Sint-Elisabethkerk en diende zij als parochiekerk. In 1956 werd Rotterdam een bisdom. Als kathedraal werd toen de Sint-Ignatiuskerk aan de Westzeedijk gekozen, die werd hernoemd naar de patroonheilige van de stad Rotterdam, Laurentius. Ook de naam van de middeleeuwse Sint-Laurenskerk in Rotterdam verwijst naar deze heilige. Die kerk is echter sinds 1572 protestants. In 1967 werd de Sint-Elisabethskerk de kathedraal van het Bisdom Rotterdam en kreeg zij de huidige naam. Ook werd het interieur van de kathedraal gemoderniseerd waarbij sommige elementen met wit overgeschilderd werden. Maar bij de restauratie in 2010-2011 werd het interieur weer zoveel mogelijk teruggebracht naar hoe het voor 1960 was. De restauratie van de kerk kostte zo'n 7 miljoen euro.

Zie de categorie HH. Laurentius- en Elisabethkathedraal van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.