HJ Schoo-lezing

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De HJ Schoo-lezing is een jaarlijkse lezing georganiseerd door Elsevier Weekblad, en is vernoemd naar de oud-hoofdredacteur Hendrik Jan Schoo (1945-2007). De lezing wordt omschreven als prestigieus[1] en geldt als 'de officieuze opening' van het parlementaire jaar.[2] De naam van de lezing wordt gespeld met de initialen HJ zonder puntjes en een koppelteken tussen Schoo en lezing.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De HJ Schoo-lezing werd in 2009 door de redactie van het weekblad Elsevier ingesteld als eerbetoon aan haar voormalige hoofdredacteur. De lezing wordt gehouden aan het begin van het politieke jaar, meestal op de eerste dinsdag van september (een verwijzing naar de derde dinsdag van september: Prinsjesdag), en krijgt meestal veel publiciteit. Thema's van de lezing bevinden zich op het raakvlak van demografie, sociologie, politiek en journalistiek. Het evenement vindt doorgaans plaats in de Rode Hoed, Amsterdam. Peter Altmaier en Wopke Hoekstra spraken in theater Diligentia in Den Haag.

De uitgebreide en geannoteerde teksten van de lezingen worden in boekvorm uitgegeven door Elsevier Boeken, de boeken-uitgeverij van Elsevier.

Redenaars[bewerken | brontekst bewerken]