HMC Westeinde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
HMC Westeinde
HMC Westeinde aan de Lijnbaan.
HMC Westeinde aan de Lijnbaan.
Plaats Den Haag
Land Vlag van Nederland Nederland
Basisgegevens
Website https://www.haaglandenmc.nl/
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Het HMC Westeinde is een ziekenhuis in Den Haag. Het maakt samen met Antoniushove en Bronovo deel uit van het Haaglanden Medisch Centrum. Het ziekenhuis is gevestigd aan de Lijnbaan.

Geschiedenis[bewerken]

In 1873 werd het Westeinde opgericht door pater Marijnen. Het werd dus een katholiek ziekenhuis, onder de naam St. Johannes de Deo en dat heeft lang een stempel op de zorg gedrukt. De pater verzamelde zelf het geld om het ziekenhuis op te richten en vond notaris C.J. Schiefbaan bereid het pand aan te schaffen. Er is nog steeds een Schiefbaanzaal en in een andere vergaderzaal hangen de portretten van notaris Schiefbaan en zijn echtgenote.
In 1938 werd een groot hoofdgebouw evenwijdig aan het Westeinde geopend, dat nu nog bestaat. In 1969 werd de naam van het ziekenhuis officieel veranderd in Westeinde Ziekenhuis. Iedereen noemde het al zo, en iedereen noemt het nog steeds zo. In 1979 kreeg het Westeinde aanvullend een nieuw gebouw, weer aan de gelijknamige straat, het Westeinde. In 1998 is het Westeinde Ziekenhuis opgegaan in het MCH.

Bereikbaarheid[bewerken]

Locatie Westeinde is te bereiken met tram 2 en RandstadRail 3 en 4, halte HMC Westeinde.

Externe link[bewerken]