HVC (afvalbedrijf)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
NV Huisvuilcentrale Noord-Holland
Oprichting 1991
Sleutelfiguren Dion van Steensel
(algemeen directeur)
Hoofdkantoor Alkmaar
Werknemers 1025 (in fte, 2018)
Producten afvalverwerking en energie
Omzet/jaar € 342 miljoen (2018)
Winst/jaar € 13,3 miljoen (2018)
Website hvcgroep.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie

HVC is een afvalverwerkingsbedrijf in Flevoland, Noord- en Zuid-Holland. Het bedrijf is alleen in Nederland actief en is tevens de grootste niet-commerciële afvalinzamelaar van het land.[1] Het hoofdkantoor bevindt zich in Alkmaar.

De afkorting HVC is afgeleid van ‘Huisvuilcentrale’.[2] HVC is verantwoordelijk voor het duurzaam afvalbeheer van haar aandeelhouders (44 gemeenten en 6 waterschappen uit Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Flevoland en Friesland).

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

HVC beheert:

Verder exploiteert het bedrijf in Alkmaar een afvalsorteerinstallatie, een houtrecylingsinstallatie, een puinrecyclingsinstallatie en een bodemaswasinstallatie, in Middenmeer een vergistingsinstallatie, in Purmerend een composteringsinstallatie en in Dordrecht een slibverbrandingsinstallatie. Samen met Dusseldorp exploiteert HVC in Lichtenvoorde een recyclingbedrijf voor koffiecups. Het bedrijf is voor 50% eigenaar van een vergistingsinstallatie in Zwolle, de ROVA is eigenaar van de andere 50%. HVC, Omrin en Midwaste bouwen samen een kunststofsorteerinstallatie in Heerenveen. Ten slotte participeert HVC in geothermie-, wind- en zonneparken.

In 2018 behaalde HVC bijna de gehele omzet uit het inzamelen van afval en de omzetting van afval en biomassa in duurzame energie. De totale omzet bedroeg € 342 miljoen.

Aandeelhoudende gemeenten[bewerken | brontekst bewerken]

Noord-Holland:

Flevoland:

Zuid-Holland:

Utrecht:

Friesland:

Deelnemende waterschappen[bewerken | brontekst bewerken]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In oktober 2019 werd bekend dat het noodlijdende Amsterdamse afvalbedrijf Afval Energie Bedrijf (AEB) niet zal samengaan met HVC.[3] De gemeente Amsterdam, de enige aandeelhouder van AEB, wilde dit, maar de gemeenten die aandeelhouder zijn van HVC voelden weinig voor een bundeling. Amsterdam zou bij een fusie 20-25% van de aandelen van het vergrote bedrijf in handen krijgen en daarmee de meeste zeggenschap krijgen.[4]