Haïtizanger

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Haïtizanger
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2012)
Green-tailed Warbler(Microligea palustris) (8082776636).jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Familie:Incertae sedis cf Parulidae (Amerikaanse zangers)
Geslacht:Microligea
Soort
Microligea palustris
(Cory, 1884)
Verspreiding
Verspreiding
Afbeeldingen Haïtizanger op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Haïtizanger op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De haïtizanger (Microligea palustris) is een kleine zangvogel en de enige vertegenwoordiger van het geslacht Microligea. Het is een endemische vogel van het eiland Hispaniola (Haïti en de Dominicaanse Republiek).

Kenmerken[bewerken]

De vogel bereikt een lengte van 12-14 centimeter. De vogel lijkt op de witvleugelzanger (Xenoligea montana). De haïtizanger heeft een grijze kop en keel en de buik is vuilwit. Het oog is rood bij volwassen vogels en heeft een onvolledige witte oogring.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

De haïtizanger is een insecteneter die foerageert bij voorkeur dicht bij de grond of in laag struikgewas. Het leefgebied van deze soort bestaat uit droog tropisch of subtropisch laaglandbos, maar hij is ook te vinden in vochtige bergbossen tot op 2500 meter boven de zeespiegel en in zwaar aangetast, voormalig tropisch oerwoud.

De soort telt twee ondersoorten:

Status[bewerken]

De grootte van de wereldpopulatie is niet gekwantificeerd. De vogel is nog redelijk algemeen voorkomend, maar de aantallen lopen terug door predatie door de ingevoerd mangoeste. Het tempo van achteruitgang ligt onder de 30% in tien jaar (minder dan 3,5% per jaar), om deze redenen staat de haïtizanger als niet bedreigd op de Rode Lijst van de IUCN.[1]

Taxonomie[bewerken]

De IOC Worldlist vermeldt de haïtizanger Incertae sedis. Moleculair genetisch onderzoek wijst niet op een positie in de familie van de Amerikaanse zangers (Parulidae) wat de vroegere plaatsing in deze groep problematisch maakt.[2][3]