Haïtizanger

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Haïtizanger
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2012)
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Parulidae (Amerikaanse zangers)
Geslacht: Microligea
Soort
Microligea palustris
(Cory, 1884)
Verspreiding
Verspreiding
Haïtizanger op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De Haïtizanger (Microligea palustris) is een kleine zangvogel en de enige vertegenwoordiger van het geslacht Microligea. Het is een endemische vogel van het eiland Hispaniola (Haïti en de Dominicaanse Republiek).

Kenmerken[bewerken]

De Haïtizanger bereikt een lengte van 12-14 centimeter. De vogel lijkt op de witvleugelzanger (Xenoligea montana). De Haïtizanger heeft een grijze kop en keel en de buik is vuilwit. Het oog is rood bij volwassen vogels en heeft een onvolledige witte oogring.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

De Haïtizanger is een insecteneter die foerageert bij voorkeur dicht bij de grond of in laag struikgewas. Het leefgebied van de Haïtizanger bestaat uit droog tropisch of subtropisch laaglandbos, maar hij is ook te vinden in vochtige bergbossen tot op 2500 meter boven de zeespiegel en in zwaar aangetast, voormalig tropisch oerwoud.

De soort telt twee ondersoorten:

Status[bewerken]

Het is geen bedreigde soort.[1]

Taxonomie[bewerken]

De IOC Worldlist vermeldt de Haïtizanger bij de familie van de Amerikaanse zangers (Parulidae).[2] Moleculair genetisch onderzoek wijst echter op een uitzonderlijke positie ten opzichte van deze familie en op grote verwantschap met de witvleugelzanger, wat plaatsing in de Parulidae problematisch maakt.[3]