Haaghoek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Haaghoek
Haaghoek in Sint-Kornelis-Horebeke
Haaghoek in Sint-Kornelis-Horebeke
Geografische informatie
Locatie       Sint-Kornelis-Horebeke, Zegelsem
Begin Sint-Kornelisplein
Eind Teirlinckstraat
Algemene informatie
Bestrating kasseien
Portaal  Portaalicoon   Steden

Haaghoek is een straat in de Belgische plaatsen Sint-Kornelis-Horebeke en Zegelsem in de Vlaamse Ardennen. De Haaghoek is een golvende kasseiweg die loopt tussen beide dorpscentra. Een deel van de Haaghoek loopt op de gemeentegrens van Horebeke en Brakel.

Geschiedenis[bewerken]

Op de Ferrariskaart uit de jaren 1770 is het tracé van de weg weergegeven, met halverwege het gehucht Haeghoeck, gelegen tussen de dorpscentra van Sint-Kornelis-Horebeke en Zegelsem.

In 1995 werd de Haaghoek samen met tientallen andere kasseiwegen, waaronder de aangrenzende Teirlinckstraat en Sint-Ursmarusstraat in Zegelsem, beschermd als monument.[1][2]

Wielrennen[bewerken]

De Haaghoek wordt vaak opgenomen in het parcours van de Vlaamse voorjaarsklassieker in het wielrennen, waaronder de Ronde van Vlaanderen, de Omloop Het Nieuwsblad en de Driedaagse van De Panne-Koksijde. De kasseistrook is zo'n 1700 meter lang. Door een parcours met lussen in de Omloop Het Nieuwsblad passeerde men vanaf 2011 tijdens de wedstrijd drie maal in de Haaghoek.[3]

In het zuiden sluit in Zegelsem de Leberg aan op de Haaghoek, een helling die vaak in de wedstrijden wordt beklommen. Soms beklom men de Keiweg-Leberg, die halverwege de Haaghoek begint.