Haagsche Schouwbrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Haagsche Schouwbrug
De Haagsche Schouwbrug
De Haagsche Schouwbrug
Algemene gegevens
Locatie Leiden
Coördinaten 52° 10′ NB, 4° 27′ OL
Overspant Oude Rijn
Lengte totaal 38 m
Doorvaarthoogte 2,90 m
Doorvaartbreedte 8,50 m
Beheerder Gemeente Leiden
Bouw
Bouwperiode 1994-1995
Gebruik
Huidig gebruik Gemengd verkeer
Weg Haagsche Schouwweg
Architectuur
Type Ophaalbrug
Architect(en) Maarten Struijs
Materiaal Thermomechanisch gewalst staal
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Haagsche Schouwbrug is een ophaalbrug over de Oude Rijn in de Zuid-Hollandse stad Leiden. Vanwege de sierlijke bovenbouw wordt de brug in de volksmond ook wel aangeduid als de 'Zwanenbrug'. De Haagsche Schouwweg die over de brug loopt is een belangrijke verbindingsweg van/naar de A44 en de wijk Stevenshof.

Doorvaarthoogte beweegbaar gedeelte is in gesloten toestand 2,90 m (bij waterstand NAP -0,60 m). De toelaatbare scheepsafmetingen bedragen 70 (l) x 8,50 (b) x 2,50 (d) meter. Op dit deel van de Oude Rijn is scheepsklasse CEMT III toegestaan.

De brug wordt op afstand bediend vanaf de Schrijversbrug.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Vroeger was hier een veer genaamd het Haagsche Schouw. Plannen voor een brug waren er lang, maar de eerst brug werd gerealiseerd in 1801. Toen de ophaalbrug klaar was klaagden mensen over een te smalle doorvaartopening. De brug kreeg in 1850 te kampen van achterstallig onderhoud en moest worden gerepareerd. Dit gebeurde niet. Wel verkocht men in 1857 de herberg en het recht om bruggeld te innen. In 1878 werd toestemming verleend de brug te restaureren. Het heffen van tol leverde veel weerstand op en kwam in 1913 zelfs tot een rechtszaak. Het rijk ging zich ermee bemoeien en kocht in 1915 de herberg, de brug met bijbehorende tolrechten van 83.000 gulden op.

Het verkeer nam in de loop der jaren toe en er werd besloten een basculebrug te realiseren, die tevens de Gele Tram moest kunnen dragen. Na vele jaren vertraging werd er in 1924 toch een ophaalbrug gebouwd. In 1925 werd de brug over de Oude Rijn in gebruik genomen[1]. De eerst tram ging eroverheen rijden op 16 mei 1925. Deze tram bleef er tot 1962 overheen rijden toen de lijn werd afgeschaft.

In 1990 kreeg de brug een nieuwe arm, nadat een as in de arm was afgebroken[2]. In maart 1992 werd de brug plotseling gesloten. Ook protesten van de bedrijven en bewoners van de wijk Stevenshof die zich plotseling afgezonderd zagen konden de gemeente niet op andere gedachten brengen[3]. Van 1994 tot 1995 werd de ophaalbrug in het geheel vervangen naar ontwerp van architect Maarten Struijs. Deze operatie kostte 7 miljoen gulden waarvan de provincie acht ton betaalde[4]. Deze nieuw brug werd op 9 juni 1995 officieel in gebruik genomen[5]

Over de geschiedenis van de Haagsche Schouwbrug is in 1995 door de Dienst Bouwen en Wonen van de gemeente Leiden een boekje uitgegeven.[6]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]