Haagse Kunstkring

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Haagse Kunstkring
Haagse Kunstkring aan de Denneweg, Den Haag (2021)
Geschiedenis
Opgericht 1 mei 1891
Structuur
Plaats Den Haag
Media
Website https://www.haagsekunstkring.nl/
Portaal  Portaalicoon   Den Haag

De Haagse Kunstkring is een vereniging in Den Haag voor en van kunstenaars en kunstliefhebbers. Onder de leden zijn beeldende kunstenaars, architecten, schrijvers, voordrachtskunstenaars, fotografen, musici en vormgevers.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De vereniging werd in 1891 opgericht door onder anderen kunstschilders Théophile de Bock, Jan Toorop, Johan Thorn Prikker en architect Paul du Rieu.[1][2][3] De schrijver Marcellus Emants werd de eerste voorzitter.[4] De Kunstkring vestigde zich aan de Herengracht in Den Haag en verhuisde in 1956 naar de Denneweg.

In 1892 organiseerde Jan Toorop in het gebouw van de vereniging de eerste overzichtstentoonstelling van werk van Vincent van Gogh, controversiële kunst van een nog onbekend kunstenaar. Op 10 januari 1923 hielden Dadaïsten, waaronder Kurt Schwitters en Theo van Doesburg, in de Kunstkring de eerste bijeenkomst van de Dada-tournee door Nederland.

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan werd de vereniging in 1991 onderscheiden met de Stadspenning van de gemeente Den Haag.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Bekende leden[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Op andere Wikimedia-projecten