Haaientanden (verkeer)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Haaientanden aan weerszijden van een kruispunt

Haaientanden zijn witte of gele gelijkbenige driehoeken. De driehoeken zijn verkeerstekens en staan bij een kruispunt op het wegdek als er voorrang moet worden gegeven, meestal in combinatie met het voorrangsbord Voorrangsbord. Soms staat een eindje voor de kruising de omtrek van een extra grote haaientand op het wegdek. Staat er een achthoekig stopbord Nederlands verkeersbord B7.svg, dan staan er op het wegdek geen haaientanden maar ligt er een stopstreep.

Wetgeving[bewerken]

In het Nederlandse Reglement verkeersregels en verkeerstekens uit 1990 (RVV 1990) worden in artikel 1 van het eerste hoofdstuk haaientanden gedefinieerd als "voorrangsdriehoeken op het wegdek". In artikel 80 van het derde hoofdstuk van de RVV 1990 wordt de haaientanden hun betekenis in het verkeer toegekend

Haaietanden[noten 1] hebben de volgende betekenis: de bestuurders moeten voorrang verlenen aan bestuurders op de kruisende weg. Let vooral op het woordje "bestuurders"; voetgangers zijn geen bestuurders en dus gelden de haaientanden niet voor hen. Afslaande bestuurders moeten voetgangers wel voor laten gaan als deze rechtdoor willen.

Naam[bewerken]

Haaientanden ontlenen hun naam aan de vormelijke gelijkenis met de tanden van haaien.

Externe links[bewerken]