Haaknaald

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een tekening van een haaknaald tijdens het maken van losse steken
Een haaknaald wordt gebruikt om stokjes te haken in een rond patroon

Een haaknaald is een hulpmiddel om te haken. Het haken gebeurt, in tegenstelling tot breien, met één naald. Deze naald heeft geen oog zoals een gewone naald maar heeft klein haakje aan het uiteinde. De draad wordt om de haaknaald geslagen en met behulp van de haak door een eerder gemaakte lus gehaald. Zo ontstaan losse haaksteken.

Haaknaalden worden gemaakt in allerlei maten, vaak aangeduid in millimeters, die afgestemd zijn op de dikte van het te gebruiken garen.

Daarnaast bestaan er haaknaalden die extra lang zijn en waarmee Tunisch haakwerk wordt gemaakt. Daarbij geldt voor Tunisch haakwerk dat de steken eerst allemaal op de haaknaald worden gezet bij het "heengaan" en op de terugweg worden zij een voor een weer afgemaakt. Bij Tunisch haakwerk bestaat er dan ook een soort maximum breedte omdat er maar een beperkt aantal steken op een haaknaald passen ( dit in tegenstelling tot het gewone haakwerk). Verder kunnen er bij beide haakwerksoorten ook extra lusjes en bolletjes opgehaakt worden, om het uiterlijk te veranderen of het haakwerk te versieren.