Haarlemmerstraat (Leiden)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Haarlemmerstraat gezien vanuit het westen met op de achtergrond de Hartebrugkerk (juli 2006)

De Haarlemmerstraat is een ruim 1 kilometer lange straat in het centrum van Leiden.

De straat in de buurten De Camp en Maredorp is de belangrijkste winkelstraat van Leiden met veel grote winkelketens.

De Haarlemmerstraat was onderdeel van de belangrijkste oost-westverbinding over de noordelijke, lage dijk langs de Rijn. In Leiden volgt de straat stroomafwaarts (oost-west) na de Lage Rijndijk en de Haven. Na de Haarlemmerstraat volgt de Morsstraat, Morsweg en Hoge Morsweg.

De Breestraat, de tweede winkelstraat, is zijn tegenhanger over de zuidelijke Hoge Rijndijk.

Aan het westelijke uiteinde van de straat stond tot 1764 de Blauwe Poort, de naamgever van de huidige Blauwpoortsbrug, die de verbinding vormt met de Morsstraat en de Steenstraat, die richting het station loopt.

In het verlengde van de straat bevinden zich de twee overgebleven stadspoorten van Leiden: aan de westzijde de Morspoort, aan de oostzijde de Zijlpoort.

Van 1924 tot 1961 reed de Gele Tram (Leiden - Wassenaar - Den Haag) over de hele lengte door deze straat en had zijn eindpunt bij het Havenplein. Tot de sluiting in 1934 stond de Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk (bijgenaamd "Mon Père") aan deze straat.

Winkelstraat[bewerken]

De Haarlemmerstraat is geheel autovrij. Het primaire winkelgedeelte loopt vanaf de Blauwpoortsbrug tot aan de Pelikaanstraat, onderdeel van een drukke noord-zuidverbinding door de Leidse binnenstad. In het gedeelte tussen de Pelikaanstraat en de Haven zijn ondanks dezelfde bestrating en autovrije karakter veel minder winkels.

Halverwege wordt de winkelstraat onderbroken door de opvallende Hartebrugkerk, op de hoek van de gedempte Mare.