Haarzuilens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Haarzuilens
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Haarzuilens
(Details)
Haarzuilens
Haarzuilens
Situering
Provincie Utrecht
Gemeente Utrecht
Coördinaten 52° 7′ NB, 4° 60′ OL
Algemeen
Oppervlakte 8,15 km²
Inwoners (2017) 530[1]
Overig
Postcode 3455
Detailkaart
Haarzuilens binnen de gemeente Utrecht
Haarzuilens binnen de gemeente Utrecht
Foto's
Haarzuilens
Haarzuilens
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Haarzuilens is de kleinste van de vier woonplaatsen in de gemeente Utrecht, in de Nederlandse provincie Utrecht. Dit kleine dorp heeft een landelijk karakter en is het meest excentrisch gelegen deel van de gemeente Utrecht. Haarzuilens is behalve een woonplaats ook een buurt binnen de Utrechtse wijk Vleuten-De Meern. Vanwege het omvangrijke buitengebied is de CBS-buurtnaam Haarzuilens en omgeving. Het aantal inwoners bedraagt in 2017 ongeveer 530.

Geschiedenis[bewerken]

Haarzuilens was onder de naam De Haar sinds de middeleeuwen een eigen heerlijkheid. Na de Bataafse Revolutie van 1795 onderging deze een aantal wijzigingen, totdat op 1 januari 1812 Haarzuilens deel ging uitmaken van de gemeente Vleuten. Dit duurde tot 1 januari 1818. Er werd een gemeente Haarzuilens gevormd uit de voormalige gerechten De Haar, Themaat, Themaat Engsgerecht en De Hegge op Themaat. Op 1 januari 1954 werd deze gemeente opgeheven en ging Haarzuilens als woonplaats deel uitmaken van de gemeente Vleuten-De Meern, die op zijn beurt op 1 januari 2001 bij de gemeente Utrecht[2] werd gevoegd. Sindsdien is Vleuten-De Meern, waartoe Haarzuilens nog steeds behoort, een wijk binnen de gemeente Utrecht. Ook heeft Haarzuilens zijn status van woonplaats, nu binnen de gemeente Utrecht, behouden.

Haarzuilens is vooral bekend door het Kasteel de Haar. Oorspronkelijk lag het dorp dichter bij het kasteel. In 1898 werd Haarzuilens, op de kerk na, afgebroken om plaats te maken voor de nieuwe kasteeltuinen. Op de huidige locatie, ongeveer 1 km oostelijker dan de oude, verrees een nieuw Haarzuilens, grotendeels ontworpen door architect Pierre Cuypers, die ook verantwoordelijk was voor de herbouw van het kasteel. Het nieuwe dorp was evenals het oude opgezet als een brinkdorp. Door alle bouwactiviteiten in en rondom het kasteel verdubbelde de omvang van het dorp.

Sinds de bouw is Haarzuilens weinig veranderd. De bebouwing rondom de Brink heeft zich enigszins verdicht, en er zijn enkele huizen bijgebouwd.

Monumenten[bewerken]

Haarzuilens heeft een beschermd dorpsgezicht. Verder zijn er in het dorp verschillende rijksmonumenten.

Geboren in Haarzuilens[bewerken]

Blik op de brink van Haarzuilens

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

Beluister

(info)