Haas en Schildpad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Haas en Schildpad
Hase und igel spiel.jpg
Aantal spelers 2-6
Leeftijd 12+
Speelduur 30 min.
Uitgever Ravensburger
999 Games
Rio Grande Games
Auteur David Parlett
Vormgever ...
Onderscheidingen Spiel des Jahres

Haas en Schildpad werd oorspronkelijk uitgebracht door Ravensburger en is een gezelschapsspel voor 2 tot 6 spelers. Auteur is David Parlett. Het was in 1979 de eerste winnaar van Spiel des Jahres onder de Duitse titel Hase und Igel.

Doel van het spel[bewerken]

Haas en Schildpad is een renspel waarbij je zo snel mogelijk de finish moet bereiken. Je moet er wel voor zorgen dat je je sla op tijd hebt opgegeten. Je mag ook niet te veel wortelen overhouden.

Spelprincipe[bewerken]

De motor van het spel is je voorraad wortelen. Hiermee betaal je je bewegingen. Korte bewegingen zijn relatief goedkoop, maar grote sprongen voorwaarts zijn erg duur. In het begin van het spel krijg je een kleine voorraad, samen met drie kroppen sla.
Je kan je voorraad wortelen in de loop van het spel op een aantal manieren aanvullen. Als je een beurt overslaat krijg je 10 wortelen extra. Je kan ook achterwaarts bewegen. Hoe verder je terugkeert, des te meer wortelen krijg je. Tenslotte kan je je kans wagen met een actiekaart.
Op bepaalde plaatsen kan je even rusten om een krop sla op te eten. Dat is erg belangrijk, want aan de finish mag je geen sla overhouden.
Wie aankomt mag slechts een beperkt aantal wortelen overhouden. Heb je er te veel dan zit er maar één ding op: terug naar achteren, waardoor je nog meer wortelen verdient! Met één grote sprong voorwaarts kan je dan toch nog je te veel aan wortelen kwijtraken.

Strategie of geluk[bewerken]

Op het eerste zicht lijkt het een simpel renspelletje. Je bewegingen worden echter uitsluitend middels je wortelkaarten gestuurd. Een externe motor zoals een dobbelsteen is er niet. Daardoor vereist dit spel enig tactisch en rekenkundig inzicht, zeker als je je tegenspelers een loer wil draaien.
De actiekaarten zorgen voor een toevalsfactor die het spel een mooi evenwicht tussen geluk en strategie bezorgt.