Habbo Hotel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Habbo)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Habbo
Logo van Habbo
Logo van Habbo
Ontwikkelaar Sampo Karjalainen
Aapo Kyrölä
Uitgever Sulake
Datum van uitgave Vlag van Finland augustus 2000
Vlag van Verenigd Koninkrijk 4 januari 2001
Vlag van Zwitserland oktober 2001
Vlag van Nederland 11 februari 2004
Vlag van België 11 februari 2004
Laatste versie 567704727
Genre MMOCC, sociale media, computerspel
Spelmodus Multiplayer
Platform PC, tablet, mobiele telefoon
Media Virtueel
Systeemeisen
Adobe Flash Player
Internetverbinding
Browser
Navigatie
Voorloper Hotelli Kultakala
Website
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Habbo (ook bekend als Habbo Hotel) is een sociaal netwerk en online community gericht op tieners. Het is ontwikkeld door het Finse bedrijf Sulake. Habbo begon in 2000 en bestaat op dit moment uit 9 websites (ook wel hotels genoemd). In augustus 2012 waren er meer dan 273 miljoen accounts geregistreerd met gemiddeld 5 miljoen unieke bezoekers per maand. 90% van de gebruikers van Habbo is tussen de 13 en 18 jaar.

In Habbo kunnen gebruikers hun eigen Habbo-personage creëren en hotelkamers ontwerpen, nieuwe vrienden ontmoeten, chatten met andere spelers, feestjes organiseren, virtuele huisdieren adopteren, games maken en spelen en quests voltooien.

Geschiedenis

Het begon als een project van twee Finse twintigers, Sampo Karjalainen en Aapo Kyrölä (ook wel bekend als Apparatus en Kyprov) ter promotie van de rockband Mobiles. Daarbij werd de naam Mobiles Disco bedacht. Het bleek een enorm succes en het idee werd verkocht aan de Finse telecom-gigant Elisa. In augustus 2000 werd het eerste online hotel geopend als onderdeel van het portaal van Elisa. Het heette toen Hotelli Kultakala, Hotel Goudvis. Het spel was zo succesvol dat het plan ontstond om van het spel een zelfstandige website te maken. Hotel Goudvis was geen geschikte naam en daarom werd er een nieuwe naam gekozen, Habbo Hotel. Het eerste Habbo Hotel, dat van Finland, werd in januari 2001 gelanceerd. Spoedig volgden meer landen, waaronder Nederland.

In mei 2009 is de site gestart met het overgaan van Shockwave naar Flash. Dit ging samen met een groot project genaamd Habbo Beta dat door Sulake was aangekondigd. Tot 22 mei 2009 kon iedereen zich daarvoor opgeven. Gebruikers konden zich op verschillende manieren opgeven om aan het project mee te doen. Het 'nieuwe' Habbo Hotel werd op 10 juli 2009 12.00 uur voor iedereen geopend. Het bleef nog tijdelijk naast het oude hotel draaien, totdat de oude versie definitief verdween.

Op dit moment zijn er 9 hotels actief.[1] Sinds 2014 is Habbo ook speelbaar op de Smartphone en Tablet via de Habbo-app.

Spelelementen

In het hotel

De chatrooms waaruit ieder hotel bestaat zijn grote isometrisch geprojecteerde vertrekken waarin meubilair, lichten en drankautomaten staan. Er zijn twee types vertrekken: openbare ruimtes en gastenkamers. Deze openbare ruimtes zijn gelijk aan werkelijke openbare ruimtes van echte hotels, zoals lobby's, zwembaden, een ontvangstruimte en een theater. Daarnaast kunnen gebruikers zelf een kamer aanmaken en deze inrichten met eigen spullen.

Via de chatrooms of een console kan de gebruiker met zijn vrienden berichten uitwisselen. Het stelt hem ook in staat te achterhalen wie van zijn vrienden online is, en hij kan makkelijk naar dezelfde ruimte als zijn vrienden gaan, door middel van een "volg"-knop.

Credits & Duckets

Credits & Duckets zijn het virtuele betaalmiddel in Habbo. Je kan ze verdienen door opdrachten uit te voeren op de website of in het hotel zelf.

Catalogus

Nieuwe meubels kunnen gekocht worden via zogenoemde "credits", die met echt geld worden aangeschaft. Daarnaast kunnen hier Habbo Club-lidmaatschappen gekocht worden. Gekochte meubels kunnen ook geruild worden met andere gebruikers.

Kamers

Het hotel speelt zich zelf af in de kamers, de gastenkamers kunnen gebouwd worden door een Habbo, na het bouwen van de kamer wordt hij/zij meteen eigenaar en kan die rechten toekennen aan andere spelers of afnemen. De kamer kan je zelf openen, sluiten met een deurbel, sluiten met een wachtwoord of onzichtbaar maken in de kamerlijst(hoteloverzicht). De leden van de Habbo Club mogen ook de muren van de kamer veranderen of verwijderen.

Marktplaats

Om meer grip te krijgen op de aankopen van gebruikers en te profiteren van hun ruilsystemen, voerde Sulake een nieuw systeem in: Marktplaats. Op de Marktplaats kunnen gebruikers voor een zelfgekozen prijs hun meubels te koop aanbieden. De uiteindelijke prijs op de Marktplaats is jouw vraagprijs, plus een kleine toeslag die betaald wordt door de koper.[2]

Huisdieren

Elke Habbo kan een huisdier kopen in de catalogus. Huisdieren kunnen acties uitvoeren als zitten, spelen en eten. Er zijn onder meer honden, katten, terriërs, varkens, beren, krokodillen, leeuwen, neushoorns, schildpadden, spinnen, kikkers, draken, paarden en konijnen als huisdier verkrijgbaar. Elke Habbo kan het huisdier vóór de aankoop aanpassen aan zijn/haar eigen smaak, door een ras en kleur te kiezen en hem een naam te geven. Eten voor de dieren is, net als diverse accessoires, ook verkrijgbaar in de catalogus, of te ruilen. In tegenstelling tot echte huisdieren gaan de virtuele huisdieren niet dood. Ze geven wel aan hoe ze zich voelen en ook of ze honger hebben.

Veiligheid

Toezicht

In elk land wordt toezicht gehouden door betaalde moderators, die aanwezig zijn als het hotel open is. Zij verbannen de mensen die tegen de regels, opgesteld door Sulake, handelen. Dit doen ze met speciale in-game-commando's. Hiermee kunnen moderators onderling contact hebben en op afstand mensen uit het hotel sturen. De moderators zijn sinds april 2017 helemaal verdwenen. Het hotel wordt sinds april 2017 door een computer gemodereerd.

Verder worden alle woorden eerst door het zogenaamde bobba-filter gehaald. Als er een woord wordt gezegd dat niet door de beugel kan, wordt het woord vervangen door bobba.[3] In het hotel zijn moderators herkenbaar aan een speciale staff-badge, en het voorvoegsel MOD- voor hun Habbonaam.

Misbruik en fraude

Habbo probeert de gebruikers te beschermen tegen hackers en scammers op de site, zodat de gebruiker niet de dupe kan worden van zijn eigen onvoorzichtigheid. Het is natuurlijk belangrijk om een veilig wachtwoord te hebben en je moet altijd naar de URL kijken wanneer je ergens je wachtwoord in moet voeren. Staat er geen https voor de URL, dan is het noodzakelijk om zo snel mogelijk de site te verlaten en je computer te checken op virussen en spyware.

Phishing

Hackers kunnen phishing-websites maken. De Habbo spelers worden doorverwezen naar een website die sprekend lijkt op de werkelijke inlog-pagina, hier wordt beloofd dat de speler gratis 'credits' krijgt. Wanneer de speler inlogt op een dergelijke pagina worden gegevens van die gebruiker doorgestuurd naar een document waar de hackers inzage in hebben. Dit stelt ze in staat om samen, dan wel individueel, iemand te beroven van virtuele eigendommen. Habbo Hotel heeft laten merken dat veel spelers slachtoffer zijn van phishing en laat duidelijk aan zijn spelers horen dat de url moet beginnen met https, tevens moet er altijd habbo.nl in de adressenbalk staan.

Veiligheidsslot

Habbo maakt ook gebruik van een 'veiligheidsslot' waarmee een speler ervoor kan zorgen dat zijn meubels niet worden gestolen. Als er op een account wordt ingelogd anders dan waarop je bent geregistreerd, wordt het account geblokkeerd en worden enkele hotelfuncties uitgeschakeld. Na het invoeren van de twee antwoorden op de veiligheidsvragen wordt de blokkade weer vrijgegeven.

In het nieuws

In de media is al veel aandacht aan de fraude in Habbo gegeven. Slachtoffers en bezorgde ouders kwamen aan het woord. In 2005 werd er door het programma TROS Radar aandacht besteed aan het onderwerp "stelen in het Habbo Hotel".[4] Hierin vertelden onder anderen kinderen over hun ervaring. Er werd tijdens de uitzending beloofd dat de problemen werden opgelost. Enkele weken later werd er in TROS Radar opnieuw aandacht aan besteed.[5]

Stelen gebeurde regelmatig en bij verschillende gebruikers. Dit wordt zowel door Habbo online aangepakt, met moderators, en in het echt met politie. In november 2007 werd voor het eerst een jongen aangehouden wegens virtuele diefstal. Deze persoon had meer dan 4000 euro aan virtuele meubels gestolen.[6]

In 2009 won de Habbo-fansite HabboVeggies.be de Gouden Apenstaart voor Beste Kinderwebsite van het jaar.[7] Waarop in 2010 Habbolive.nl deze prijs in ontvangst nam.[8] De website Habbolive.nl is gemaakt door Wim Borgerdijn en Mark Bruil.[9] Tevens is Habbolive ook tweede geworden bij de European Award for Best Children's Online Content, onder de categorie 'Youth'.[10]

In oktober 2011 was onder andere Habbo Hotel het onderwerp in het consumentenprogramma Kassa, het ging daarbij vooral om het online kopen van zogenaamde Habbo Credits. Door deze uitzending brengt Habbo in overweging de Online betalingsmethoden te beperken tot creditkaarten.[11]

The Great Mute

De Engelse versie van Habbo werd voor een tijdje geobserveerd door een reporter van de Britse nieuwszender Channel Four. Dat onderzoek wees uit dat er veel pedofielen aanwezig waren in het hotel en er heel veel virtuele seks gebeurde. Channel 4 beschreef Habbo als een hemel voor pedofielen.[12] Hij kreeg iedere keer dat hij het hotel binnenkwam een verzoek of vraag met seksuele inhoud. Meer dan de helft van het onderzoek is echter verzonnen. Habbo kreeg veel problemen door het onderzoek. Enkele winkels hadden bijvoorbeeld de Habbo Hotel Cards uit de rekken gehaald, een aantal investeerders hadden zich teruggetrokken.

Externe links