Habbo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Habbo Hotel)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Verouderd Dit artikel bevat verouderde informatie en zou bijgewerkt moeten worden. U wordt uitgenodigd om dit artikel bij te werken.
Uitleg: Artikel mist (beschrijving van) (recent(ere)) gebeurtenissen.
Habbo
Het logo van Habbo.
Ontwikkelaar Sulake
Uitgever Sulake
Datum van uitgave Vlag van Finland augustus 2000
Vlag van het Verenigd Koninkrijk 4 januari 2001
Vlag van Zwitserland oktober 2001
Vlag van Nederland 11 februari 2004
Vlag van België 11 februari 2004
Genre Virtuele gemeenschap, browserspel, MMORPG
Engine Adobe Flash Player

Unity

Leeftijdsklasse 13 jaar en ouder
Platform Webbrowser, iOS, Android
Website
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Habbo (voorheen Habbo Hotel) is een virtuele gemeenschap gericht op tieners en jongvolwassenen. Habbo, opgericht in 2000, is uitgegroeid tot negen online gemeenschappen (of "hotels"), met gebruikers in meer dan 150 landen. Sinds augustus 2012 zijn er meer dan 273 miljoen avatars geregistreerd met gemiddeld 5 miljoen unieke bezoekers per maand.[1]

Gebruikers op Habbo kunnen een Habbo-personage (avatar) maken en hotelkamers ontwerpen, met andere spelers chatten, voor virtuele huisdieren zorgen, games maken en spelen en quests voltooien.[1]

Statistieken[bewerken | brontekst bewerken]

Habbo werd opgericht in het jaar 2000 en is beschikbaar in negen verschillende talen.

In augustus 2012 waren er volgens Habbo meer dan 273 miljoen accounts geregistreerd en werden gemiddeld 5 miljoen unieke bezoekers per maand gemeten.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het begon als een project van twee Finse twintigers; Sampo Karjalainen en Aapo Kyrölä (in Habbo ook wel bekend als "Apparatus" en "Kyprov") ter promotie van de rockband Mobiles. Daarbij werd de naam Mobiles Disco bedacht. Het bleek een enorm succes en het idee werd verkocht aan de Finse telecom-gigant Elisa. In augustus 2000 werd het eerste online hotel geopend als onderdeel van het portaal van Elisa. Het heette toen Hotelli Kultakala, (Hotel Goudvis). Het spel was zo succesvol dat het plan ontstond om van het spel een zelfstandige website te maken. Hotel Goudvis was geen geschikte naam en daarom werd er een nieuwe naam gekozen, Habbo Hotel. Het eerste Habbo Hotel, dat van Finland, werd in januari 2001 gelanceerd. Spoedig volgden meer landen, waaronder Nederland.

In mei 2009 is de site gestart met het overgaan van Shockwave naar Flash. Dit ging samen met een groot project genaamd Habbo Beta dat door Sulake was aangekondigd. Tot 22 mei 2009 kon iedereen zich daarvoor opgeven. Gebruikers konden zich op verschillende manieren opgeven om aan het project mee te doen. Het 'nieuwe' Habbo Hotel werd op 10 juli 2009 12 uur 's middags voor iedereen geopend. Het bleef nog tijdelijk naast het oude hotel draaien, totdat de oude versie definitief verdween.

Op dit moment zijn er hotels in negen talen actief.[2] Sinds 2014 is Habbo ook speelbaar op de smartphone en tablet via de Habbo-app.

Spelelementen[bewerken | brontekst bewerken]

In het hotel[bewerken | brontekst bewerken]

De chatrooms waaruit ieder hotel bestaat zijn grote isometrisch geprojecteerde vertrekken waarin meubilair, lichten en drankautomaten staan. Er zijn twee types vertrekken: openbare ruimtes en gastenkamers. Deze openbare ruimtes leken vroeger'[(sinds) wanneer?] op werkelijke openbare ruimtes van echte hotels. Het had bijvoorbeeld een "lobby", een "zwembad" en een "theater". Daarnaast kunnen gebruikers zelf een kamer aanmaken en deze inrichten met eigen meubi (meubi zijn meubels in Habbo).

Via de chatrooms of een console kan de gebruiker met zijn vrienden berichten uitwisselen. Het stelt hem ook in staat te achterhalen wie van zijn vrienden online is, en hij kan makkelijk naar dezelfde ruimte als zijn vrienden gaan, door middel van een "volg"-knop.

Credits & Duckets[bewerken | brontekst bewerken]

Credits & Duckets zijn het virtuele betaalmiddel in Habbo. Je kan ze verdienen door opdrachten uit te voeren op de website of in het hotel zelf. Of van andere spelers krijgen als een "salaris" voor rollenspellen. Duckets zijn de vervangende valuta van de Pixels.

Catalogus[bewerken | brontekst bewerken]

Nieuwe meubels kunnen gekocht worden met Credits, het virtuele betaalmiddel Habbo. Daarnaast kunnen hier Habbo Club-lidmaatschappen gekocht worden. Gekochte meubels kunnen ook geruild worden met andere gebruikers.

Kamers[bewerken | brontekst bewerken]

Het hotel speelt zich zelf af in de kamers, de gastenkamers kunnen gebouwd worden door een Habbo, na het bouwen van de kamer wordt hij/zij meteen eigenaar en kan die rechten toekennen aan andere spelers of afnemen. De kamer kan je zelf openen, sluiten met een deurbel, sluiten met een wachtwoord of onzichtbaar maken in de kamerlijst(hoteloverzicht). De leden van Habbo Club mogen ook de muren van de kamer veranderen of verwijderen.

Marktplaats[bewerken | brontekst bewerken]

Om meer grip te krijgen op de aankopen van gebruikers en te profiteren van hun ruilsystemen, voerde Sulake een nieuw systeem in: Marktplaats. Op de Marktplaats kunnen gebruikers voor een zelfgekozen prijs hun meubi te koop aanbieden. De uiteindelijke prijs op de Marktplaats is jouw vraagprijs, plus een kleine toeslag die betaald wordt door de koper.[3]

Huisdieren[bewerken | brontekst bewerken]

Elke speler kan een huisdier kopen in de catalogus. Huisdieren kunnen acties uitvoeren als zitten, spelen en eten. Er zijn onder meer honden, katten, varkens, beren, krokodillen, leeuwen, neushoorns, schildpadden, spinnen, kikkers, draken, paarden en konijnen als huisdier verkrijgbaar. Elke gebruiker kan het huisdier vóór de aankoop aanpassen aan zijn/haar eigen smaak, door een ras en kleur te kiezen en hem een naam te geven. Eten voor de dieren is, net als diverse accessoires, ook verkrijgbaar in de catalogus, of te ruilen. In tegenstelling tot echte huisdieren gaan de virtuele huisdieren niet dood. Ze geven wel aan hoe ze zich voelen en ook of ze honger hebben.

Veiligheid[bewerken | brontekst bewerken]

Toezicht[bewerken | brontekst bewerken]

In elk land wordt toezicht gehouden door betaalde moderators, die aanwezig zijn als het hotel open is. Zij verbannen de mensen die tegen de regels, opgesteld door Habbo, handelen.

Verder worden alle woorden eerst door het zogenaamde bobba-filter gehaald. Als er dingen worden gezegd dat tegen de regels van Habbo is, wordt het gecensureerd of geblokkeerd.[4] In het hotel waren moderators vroeger[(sinds) wanneer?] herkenbaar aan een speciale Staff-badge, en het voorvoegsel MOD- voor hun gebruikersnaam. Tegenwoordig[(sinds) wanneer?] dragen moderators enkel een Habbo Staff-badge.

Beveiligingslekken melden wordt niet gewaardeerd[bewerken | brontekst bewerken]

Habbo Hotel heeft ooit een minderjarige jongen voor de rechter gesleept omdat hij een groot beveiligingslek liet zien. Ondanks zijn goede bedoelingen, aldus het Openbaar Ministerie.[5]

In het nieuws[bewerken | brontekst bewerken]

In de media is al veel aandacht aan Habbo gegeven, onder meer vanwege fraude. Slachtoffers en bezorgde ouders kwamen aan het woord. In 2005 werd er door het programma TROS Radar aandacht besteed aan het onderwerp "stelen in het Habbo Hotel".[6] Hierin vertelden onder anderen kinderen over hun ervaring. Er werd tijdens de uitzending beloofd dat de problemen zouden worden opgelost. Enkele weken later werd er in TROS Radar opnieuw aandacht aan besteed.[7]

Stelen gebeurt regelmatig en bij verschillende gebruikers. Dit wordt door Habbo online aangepakt, met moderators, en in het echt met politie. In november 2007 werd voor het eerst een jongen aangehouden wegens virtuele diefstal. Deze persoon had meer dan 4000 euro aan virtuele meubels gestolen.[8]

In 2009 won de Habbo-fansite HabboVeggies.be de Gouden Apenstaart voor Beste Kinderwebsite van het jaar.[9] In 2011 won Habbolive.nl deze prijs.[10] De website Habbolive.nl is gemaakt door Wim Borgerdijn en Mark Bruil.[11] Tevens is Habbolive ook tweede geworden bij de European Award for Best Children's Online Content, onder de categorie 'Youth'.[12]

In oktober 2011 was onder andere Habbo Hotel het onderwerp in het consumentenprogramma Kassa, het ging daarbij vooral om het online kopen van zogenaamde Habbo Credits. Door deze uitzending brengt Habbo in overweging de online betalingsmethoden te beperken tot kredietkaarten.[13]

"The Great Mute"[bewerken | brontekst bewerken]

De Engelse versie van Habbo werd voor een tijdje geobserveerd door een verslaggever van de Britse nieuwszender Channel 4. Dat onderzoek wees uit dat er veel pedofielen aanwezig waren in het hotel. Channel 4 beschreef Habbo als een "hemel voor pedofielen".[14] Habbo kreeg veel problemen door het onderzoek. Enkele winkels hadden bijvoorbeeld de waardebonnen van Habbo uit de rekken gehaald. Ook hadden een aantal investeerders zich teruggetrokken.