Hack (programmeertaal)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hack
Hack - Logo.png
Verschenen 2014
Ontworpen door Julien Verlaguet, Alok Menghrajani, Drew Paroski, en andere[1]
Ontwikkeld door Facebook
Typesysteem statisch, dynamisch, zwak
Beïnvloed door PHP, Java, C♯
Licentie BSD-licentie
Website URL
Portaal  Portaalicoon   Informatica

Hack is een programmeertaal voor de HipHop Virtual Machine (HHVM), ontwikkeld door Facebook als een dialect op PHP. De implementatie is open source onder een BSD-licentie.

Hack staat programmeurs toe om zowel dynamische als statische typesystemen te gebruiken. Dit typesysteem noemt men geleidelijke typing, welke ook geïmplementeerd is in andere talen zoals ActionScript. Hacks typesysteem laat toe types te specificeren als functieargumenten, functiereturnwaardes en klasse-eigenschappen; echter kunnen types van lokale variabelen niet worden gespecificeerd.

Geschiedenis[bewerken]

Hack werd geïntroduceerd op 20 maart 2014.[2] Nog voor de bekendmaking van de nieuwe programmeertaal had Facebook deze al reeds geïmplementeerd en getest op grote delen van hun website.

Kenmerken[bewerken]

Hack werk naadloos samen met PHP, wat een wereldwijd gebruikte taal is voor scripting en speciaal geschikt voor web ontwikkeling en kan genest worden in HTML. Een groot deel van gevalideerde PHP-scrips zijn ook geldig in Hack; echter minder frequente PHP-kenmerken en constructies zijn niet ondersteund in Hack.[3]

Hack breidt het type hinting beschikbaar in PHP5 uit door statisch typing te introduceren, door nieuwe type hints toe te voegen (bv., voor scalar types zoals integer en string), alsook door de uitbreiding van het gebruik van de type hints (bv., voor klasse-eigenschappen of functiereturnwaardes). Echter types van lokale variabelen kunnen niet gespecificeerd worden. Omdat Hack standaard gebruikmaakt van het gradual typing system, zijn typeaantekeningen niet verplicht, zelfs niet waar ze niet van afgeleid kunnen worden. Het typesysteem zal steeds aannemen dat de auteur gelijk heeft en de code voor waar aannemen. Echter is er een 'strict'-modus beschikbaar die zo'n aantekeningen nodig heeft en dus volledig code afdwingt.

Syntaxis en semantiek[bewerken]

De basisstructuur van een Hack-script is hetzelfde als dat van PHP maar dan met enkele wijzigingen. Hack start met <?hh in tegenstelling tot <?php in PHP:

<?hh
echo 'Hello World';

Het bovenstaande script, dat gelijkaardig is aan PHP, zal worden uitgevoerd en geeft volgende output naar de browser:

Hello World

Een belangrijk punt is dat in tegenstelling tot PHP, Hack en HTML niet samen gaan. Normaal gezien kan je PHP en HTML code in hetzelfde bestand zetten, zoals hier:

<html>
  <head>
    <title>PHP Test</title>
  </head>
  <body>
    <!-- hh and html do not mix -->
    <?php echo '<p>Hello World</p>'; ?> 
  </body>
</html>

Dit is in Hack niet mogelijk. Dit kan opgelost worden door het gebruik van ofwel XHP of een template engine.

Functies[bewerken]

Hack laat toe types te specificeren voor functieargumenten en functiereturnwaardes. Functies in Hack worden als volgt genoteerd:

<?hh
// Hack functions are annotated with types.
function negate(bool $x): bool {
  return !$x;
}

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Noten[bewerken]

 1. Where Credit Belongs for Hack. Bryan O'Sullivan (2014-03-28). Geraadpleegd op 2015-06-20
 2. Hack: a new programming language for HHVM. Facebook. Geraadpleegd op 2015-06-21
 3. Hack Manual: Hack and HHVM Unsupported PHP Features in Hack. Geraadpleegd op 2015-06-21