Hadouken!

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hadouken!

Hadouken! is een New Rave band uit Leeds (UK). De band werd gevormd nadat James Smith en Daniel "Pilau" Rice elkaar ontmoetten op de Leeds University, waar ze hun eigen label opgezet hebben, Surface Noise Records. Na het ontstaan van dit label begon Smith met het schrijven en maken van demo's van de eerste Hadouken! nummers. In februari 2007 bracht Hadouken! hun eerste twee platen op vinyl uit, met het nummer That Boy That Girl, waarmee ze redelijk populair werden nadat de video (gedirected door Bob Harlow) op MTV2 verscheen.

De band vergrootte hun populariteit met de release van hun 12-track mixtape Not Here To Please You op 12 november 2007. In mei 2008 verscheen het debuutalbum Music For an Accelerated Culture.

In maart 2013 kwam het nieuwe album Every Weekend uit. Het album heeft een sterke drum 'n bass signatuur en werd onder andere geproduceerd door Noisia en Loadstar. De single Levitate kreeg veel bekendheid dankzij de videoclip die bestond uit een compilatie van extreme stunt video's. De clip werd in de eerste week op YouTube meer dan 20 miljoen keer bekeken.

In 2014 liet de band weten voorlopig uit elkaar te gaan. Het is nog onbekend of de breuk definitief is.

De naam van de band komt van een speciale beweging (een vuurbalaanval genaamd "The Hadouken") uit het videospel Street Fighter.

Geschiedenis[bewerken]

Hadouken! ontstond in Leeds in de zomer van 2006 op initiatief van zanger, tekstschrijver en producent James Smith. Ze speelde hun eerste optreden in de Dirty Hearts Club in Southland op 16 september. Een week later speelde ze in met Pull Tiger Tail en folk/hiphop band Adventure Playgrounds in Camden. Ze namen een demo op en waren de eerste zes maanden bezig met optredens door heel Leeds en London. In december 2006 kreeg Hadouken! een vijfde bandlid, bassist Chris Purcell.

Stijl en thema's[bewerken]

De muziekstijl van Hadouken! valt onder het New Rave genre, een combinatie van breakbeat, grime en electro. Ze mixen dit ook met techno en stukjes van Nintendo Game Boy-geluiden.

Thematisch gezien richt de muziek van Hadouken! zich op de wens van de band om de dansvloer te vullen met creatieve en normaal dansende mensen, waarmee ze mensen die te erg bezig zijn met idiote danspasjes of te gefocust zijn om er stoer uit te zien in de zeik willen zetten. Maar er zijn ook nummers die thema's hebben als overmatig drankgebruik, de commercialisatie van undergroundmuziek en het gevaar van schulden.

Huidige bandleden[bewerken]

  • James Smith - zanger
  • Alice Spooner - toetsen
  • Daniel 'Pilau' Rice - gitaar
  • Chris Purcell - basgitaar
  • Nick Rice - drums

Discografie[bewerken]

Albums[bewerken]

EPs[bewerken]

Singles[bewerken]

Release datum Titel UK single charts positie Albums
28 februari 2007 That Boy That Girl - Music For An Accelerated Culture
25 juni 2007 Liquid Lives 36 Music For An Accelerated Culture
3 juli 2007 Bounce - Not Here To Please You
18 november 2007 Leap of Faith 131 Not Here To Please You
18 november 2007 Love, Sweat and Beer - Not Here To Please You
17 maart 2008 Get Smashed Gate Crash - Music For An Accelerated Culture
4 mei 2008 Declaration Of War 66 Music For An Accelerated Culture
7 juli 2008 Crank It Up - Music For An Accelerated Culture
april 2008 Declaration Of War 66 Music For An Accelerated Culture
14 september 2009 M.A.D. - For the Masses
20 december 2009 Turn the Lights Out 171 For the Masses
12 april 2010 Mic Check - For the Masses

Prijzen en nominaties[bewerken]

Jaartal Award Categorie Resultaat
2007 BT Digital Music Awards Best Electronic Artist/DJ Nominatie

Externe links[bewerken]