Hadrian's Cycleway

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Wegwijzer Hadrian's Cycleway

Hadrian's Cycleway (Nederlands: Fietspad van Hadrianus) is een langeafstandsfietsroute door het noorden van Engeland. De route strekt uit zich over de gehele lengte van Hadrian's Wall World Heritage Site en loopt van Ravenglass aan de Ierse Zee tot Tynemouth aan de Noordzee. Het fietspad werd officieel geopend in juli 2006 en maakt deel uit van het veel grotere National Cycle Network van Groot-Brittannië. De route gaat overwegend over rustige landelijke wegen, oude spoorlijnen, off-road tracks en speciaal voor de route aangelegde fietspaden. Het is ontworpen voor zowel de gewone fietser als de meer sportief aangelegde pedalist.

Eden Valley

De startplaats is bij het Glannaventa Roman Bath House in Ravenglass aan de westkust van Cumbria, waarna je langs de Ierse Zee fietst tot aan de Solway. Vanaf hier rijd je via Carlisle parallel aan de Muur van Hadrianus over de Pennines tot aan het Romeinse fort Arbeia in South Shields in de buurt van Tynemouth. De route biedt uitzichten op de kust, het adembenemende landschap van de Edenvallei en de ongerepte Pennines, Romeinse forten en musea, leuke dorpjes en aantrekkelijke marksteden, allemaal in een World Heritage Site.

Hadrian's Cycleway in het kort:

  • Lengte: 280 km
  • Laagste punt: zeeniveau
  • Hoogste punt: 240 meter

Hadrian's Cycleway ook wel aangeduid als National Route 72 werd door Sustrans ontwikkeld in samenwerking met de verschillende plaatselijke autoriteiten. De route is relatief vlak, maar er zijn een paar steile, korte heuvels in het centrale deel. Het kan gefietst worden in beide richtingen, maar algemeen wordt aangegeven om de route van het westen naar het oosten te fietsen om zo gebruik te maken van het windvoordeel.

Externe link[bewerken]