Hadromys

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hadromys
Fossiel voorkomen: Midden-Plioceen tot heden
Hadromys humei
Hadromys humei
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Rodentia (Knaagdieren)
Familie:Muridae (Muisachtigen)
Onderfamilie:Murinae (Muizen en ratten van de Oude Wereld)
Geslacht
Hadromys
Thomas, 1911
Typesoort
Mus humei Thomas, 1887
Afbeeldingen Hadromys op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Hadromys op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Hadromys is een geslacht van knaagdieren uit de muizen en ratten van de Oude Wereld dat voorkomt in Noordoost-India en Yunnan. De nauwste verwant van dit geslacht is waarschijnlijk de fossiele Prohadromys varavudhi uit het Laat-Plioceen tot Vroeg-Pleistoceen van Thailand, maar verder is het onduidelijk waar Hadromys aan verwant is. Zowel Golunda als de Afrikaanse "Arvicanthini" is gesuggereerd, maar beide suggesties zijn tot nu toe niet overtuigend bewezen. Mogelijk is Hadromys de laatste overlevende van een oude groep.

Er zijn drie soorten:

Daarnaast is er nog een fossiele tand bekend uit het Midden-Plioceen van Pakistan die geïdentificeerd is als Hadromys sp.

Deze drie soorten vertenwoordigen verschillende ontwikkelingslinies, want de levende H. humei lijkt in feite primitiever te zijn dan de fossiele H. loujacobsi. In het Pleistoceen blijkt Hadromys een grotere verspreiding te hebben gehad, want er zijn fossielen van H. humei gevonden in Thailand.

Literatuur[bewerken]

  • Musser, G.G. & Carleton, M.D. 2005. Superfamily Muroidea. In Wilson, D.E. & Reeder, D.M. (eds.). Mammal Species of the World. 3rd ed.