Hagar Peeters

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Hagar Peeters (Amsterdam, 12 mei 1972) is een Nederlandse auteur.

Biografie[bewerken]

Nog voordat ze een bundel had uitgebracht, brak ze als 'rapdichter' door op het Double Talk-festival in 1997. Peeters debuteerde in 1999 met de bundel Genoeg gedicht over de liefde vandaag. Deze werd genomineerd voor de NPS-Cultuurprijs. In 2003 verscheen Koffers Zeelucht, dat bekroond werd met de J.C. Bloemprijs en de Jo Peters Poëzieprijs 2004. Als onderdeel van deze prijs verscheen in beperkte oplage de bundel Nachtzwemmen Het gedicht 'Droombeeld' werd bekroond met de Nationale Gedichtendagprijs. In 2005 werd zij genomineerd voor de Anna Bijns Prijs.

Hagar Peeters studeerde Cultuur- Mentaliteits- en Ideeëngeschiedenis vanaf de Verlichting en Algemene Letteren (cum laude) aan de Universiteit Utrecht en was gastredacteur voor het satirische studentenweekblad Propria Cures. Voor haar doctoraalscriptie Gerrit de Stotteraar - Biografie van een boef ontving zij de Nationale Scriptieprijs 2001 van Het Parool en de Universiteit van Amsterdam en ook de Utrechtse Boekhandelsprijs van de Universiteit Utrecht. Deze criminologische en cultuurhistorische studie naar de roemruchte inbreker Gerrit de Stotteraar (1920) en het naoorlogse resocialisatiestreven in de Nederlandse strafrechtspraktijk werd in een uitgebreide handelseditie in boekvorm uitgegeven door uitgeverij Podium.

In 2005 werd Peeters door Nederlandse en Vlaamse scholieren verkozen tot Jeugddichter des Vaderlands. In 2009 stond zij met vier anderen op de shortlist voor de "Dichter des Vaderlands"-verkiezing.

In 2012 zong Herman van Veen twee van haar gedichten op het album Vandaag van Herman van Veen, te weten "Adieu" en "Ook wij, Titaantjes" uit haar bundels 'Wasdom' en 'Koffers zeelucht'. Eerder al zongen Wende Snijders en Martin Buitenhuis (Van Dik Hout) gedichten van Hagar Peeters.

In 2015 verscheen haar eerste roman, Malva, over Malva Marina Reyes, het 'vergeten' Nederlandse kind van de Nederlands-Indische Maria Hagenaar en haar man, de Chileense dichter en Nobelprijswinnaar Pablo Neruda. Ze kreeg hiervoor in 2016 de Fintro Literatuurprijs.

Hagar Peeters woont in Amsterdam. Zij is de dochter van de socioloog en journalist Herman Vuijsje en nicht van de schrijver Robert Vuijsje en de journalist en biograaf Marja Vuijsje.

Onderscheidingen[bewerken]

Bibliografie[bewerken]

  • Genoeg gedicht over de liefde vandaag (Podium, 1999)
  • Gerrit de Stotteraar - Biografie van een boef (Podium, 2001)
  • Koffers zeelucht (De Bezige Bij, 2003, J.C. Bloem-poëzieprijs 2005)
  • Nachtzwemmen (Perdu/Jo Peters Poëzieprijs, 2004)
  • Loper van licht (De Bezige Bij, 2008)
  • Wasdom (De Bezige Bij, 2011)
  • Gedichten voor Wich (Wich & De Vos, 2012)
  • Malva (roman, De Bezige Bij, 2015)

Externe links[bewerken]