Hagelkanon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Beluister

(info)
Een hagelkanon

Een hagelkanon is een apparaat waarmee geprobeerd wordt hagelvorming in buien tegen te gaan.[1] Verschillende werkingsmechanismen doen de ronde. Door schokgolven de wolken in te sturen wordt ofwel de groei van de hagelstenen verstoord, ofwel de opbouw van de hagelwolk. Ze worden vooral ingezet door fruittelers en wijnbouwers, in Europa en Amerika.

Het hagelkanon werd al rond 1896 ontwikkeld door de Oostenrijker Stiger. De effectiviteit van het hagelkanon is echter niet bewezen. Tegenstanders zeggen dat bij bliksem, die vaak hagel vergezelt, veel sterkere schokgolven uitgezonden worden, terwijl dat geen effect lijkt te hebben op hagelvorming. Voorstanders zeggen dat ook bliksem effect heeft, echter dat een continue drukgolf noodzakelijk is, wil het effect merkbaar zijn. Tevens dient de positie van de hagelkanonnen zorgvuldig gekozen te worden omdat hagel zich niet per definitie boven het te beschermen gebied vormt. Wetenschappelijke studies die de werkzaamheid van het hagelkanon aantonen ontbreken, evenals wetenschappelijke studies die het tegendeel aantonen.

In Nederland[bewerken]

Conventionele hagelkanonnen (of liever: anti-hagelkanonnen, formeel schokgolfgeneratoren) produceren elke 7 seconden schokgolven met hetzelfde geluid als een donderslag. Gemeenten in Nederland waren dan ook terughoudend met het verstrekken van vergunningen voor anti-hagelkanonnen. In Zeeland staan sinds 2004 in vijf gemeenten een groeiend aantal van deze apparaten, aangeschaft door fruittelers. Op 1 januari 2013 is door wijziging van het Besluit omgevingsrecht een wettelijke grondslag ontstaan voor vergunningverlening van anti-hagelkanonnen in het algemeen (dus niet alleen voor fruitboomgaarden). Deze nieuwe wetgeving is recent voor het eerst getoetst in hoogste gerechtelijke instantie met betrekking tot 9 omgevingsvergunningen voor anti-hagelkanonnen in de gemeente Borsele. De Raad van State heeft in zijn uitspraak d.d. 13 september 2017 het hoger beroep in zijn geheel ongegrond verklaard en de 9 vergunningen in stand gelaten. De Raad van State is zelfs verder gegaan met de overweging dat "het effect van deze apparaten proefondervindelijk is gebleken". Daarmee zijn eventuele alternatieven nog lang niet toegekomen aan het bewezen (juridische) niveau van conventionele anti-hagelkanonnen.

Externe links[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. Residents Protest Hail Cannons, Mississippi News Now, 18 juli 2005