Hagelkanon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Beluister

(info)
Een hagelkanon

Een hagelkanon is een apparaat waarmee geprobeerd wordt hagelvorming in buien tegen te gaan.[1] Verschillende werkingsmechanismen doen de ronde. Door schokgolven de wolken in te sturen wordt ofwel de groei van de hagelstenen verstoord, ofwel de opbouw van de hagelwolk. Ze worden vooral ingezet door fruittelers en wijnbouwers, in Europa en Amerika.

Het hagelkanon werd al rond 1896 ontwikkeld door de Oostenrijker Stiger. De effectiviteit van het hagelkanon is echter niet bewezen. Tegenstanders zeggen dat bij bliksem, die vaak hagel vergezelt, veel sterkere schokgolven uitgezonden worden, terwijl dat geen effect lijkt te hebben op hagelvorming. Voorstanders zeggen dat ook bliksem effect heeft, echter dat een continue drukgolf noodzakelijk is, wil het effect merkbaar zijn. Tevens dient de positie van de hagelkanonnen zorgvuldig gekozen te worden omdat hagel zich niet per definitie boven het te beschermen gebied vormt. Wetenschappelijke studies die de werkzaamheid van het hagelkanon aantonen ontbreken, evenals wetenschappelijke studies die het tegendeel aantonen.

In Nederland[bewerken]

Conventionele hagelkanonnen produceren elke 7 seconden hetzelfde geluid als een donderslag, maar met een gelijke regelmaat, wat door sommigen als vervelend en frustrerend wordt ervaren. Gemeenten in Nederland waren dan ook terughoudend met het verstrekken van vergunningen voor hagelkanonnen. In Zeeland zijn er sinds 2004 enkele, maar wel een groeiend aantal, aangeschaft door fruittelers. Op 1 januari 2013 is door de wijziging van het Activiteitenbesluit het toetsingskader voor anti-hagelkanonnen gewijzigd waardoor er meer duidelijkheid met betrekking tot vergunningverlening is gekomen. Echter bij het afgeven van een Omgevingsvergunning loopt men tegen dezelfde problematiek aan als enkele jaren geleden. De optredende geluidsniveaus geproduceerd door het conventionele antihagelkanon zijn veel hoger dan wettelijk mogelijk. De belasting op de gevels van woningen overschrijdt de wettelijke geluidsnormen (aangegeven in de Handreiking Industrielawaai en Vergunningverlening). Het merendeel van de conventionele antihagelkanonnen is daarom illegaal. Als oplossing voor dit probleem is in 2011 het stille antihagelkanon ontwikkeld. Het stille antihagelkanon veroorzaakt geen geluidhinder voor omwonenden.

Externe links[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. Residents Protest Hail Cannons, Mississippi News Now, 18 juli 2005