Naar inhoud springen

Haida Gwaii

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Haida Gwaii
Queen Charlotte Islands
Eiland van Canada
Haida Gwaii (Canada)
Haida Gwaii
Locatie
Land Canada
Locatie Grote Oceaan
Coördinaten 53° 34′ NB, 132° 27′ WL
Algemeen
Oppervlakte 10.180 km²
Inwoners ca. 4500
Hoofdplaats Queen Charlotte City
Detailkaart
Kaart van Haida Gwaii
Foto's
Het Haida Gwaii Museum en Haida Heritage Centre in Kaay Llnagaay, Haida Gwaii
Het Haida Gwaii Museum en Haida Heritage Centre in Kaay Llnagaay, Haida Gwaii
Portaal  Portaalicoon   Canada

Haida Gwaii of de Koningin Charlotte-eilanden (Haida: Haida Gwaii; ook vaak in Engels: Queen Charlotte Islands) is een Canadese archipel in de Grote Oceaan. Bestuurlijk behoort het gebied tot de provincie Brits-Columbia.

De eilandengroep heeft een oppervlakte van 10.180 km² en er wonen ongeveer 4500 mensen, waarvan de meesten Haida-indianen en hun nakomelingen zijn. De archipel bestaat naast de twee hoofdeilanden Grahameiland en Moresby-eiland uit ongeveer 200 kleinere eilanden. Ze worden van het Canadese vasteland gescheiden door de Straat Hecate.

De archipel werd voor het eerst bezocht in 1774 door Juan Pérez. Hij landde op het meest noordelijke eiland Langara dat hij noemde naar de Spaanse marine-officier Juan de Lángara. In 1778 bezocht James Cook de eilanden, in 1787 gevolgd door George Dixon. Hij vernoemde de eilanden naar zijn schip de Queen Charlotte, dat op haar beurt genoemd was naar de Britse koningin Charlotte, vrouw van koning George III. Op 3 juni 2010 werd de eilandengroep officieel hernoemd in Haida Gwaii, hoewel deze naam in wezen recenter van oorsprong is dan haar oude Engelse naam.[1]

Zie de categorie Haida Gwaii van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.