Haile Mariam Desalegne

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Haile Mariam Desalegne
Haile Mariam Desalegne
Geboren 19 juli 1965
Politieke partij EPRDF
Beroep Politicus
Premier van Ethiopië
Aangetreden 20 augustus 2012
Einde termijn 2 april 2018
Voorganger Meles Zenawi
Opvolger Abiy Ahmed
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Haile Mariam Desalegne (Amhaars: ኃይለማሪያም ደሳለኝ) (Boloso Sore, 19 juli 1965) is een Ethiopisch politicus, die tussen 2012 en 2018 premier van Ethiopië was.

In september 2010 werd Desalegne benoemd tot zowel minister van Buitenlandse Zaken als vicepremier van Ethiopië. Na de dood van voormalig premier Meles Zenawi op 20 augustus 2012 nam Desalegne diens taken waar. Een maand later werd hij officieel als nieuwe premier benoemd. Hiermee was Desalegne de eerste protestantse premier van Ethiopië.

In februari 2018 legde hij zijn premierschap neer om hervormingen mogelijk te maken.[1] Verder trok hij zich terug als voorzitter van de regeringspartij, het Ethiopisch Volksrevolutionair Democratisch Front (EPRDF). In het land is het al lange tijd onrustig. In de protesten tegen politieke ongelijkheid, landonteigening en mensenrechtenschendingen van de afgelopen jaren zijn honderden doden gevallen en duizenden mensen opgepakt.[1] De meeste demonstranten zijn Oromo en Amharen, de twee grootste etnische groepen in Ethiopië, die samen 60% van de bevolking vormen.[1] Velen voelen zich oneerlijk behandeld door de machthebbers, die vooral behoren tot de Tigrinya-groep, die minder dan 7% van de bevolking uitmaakt.[1] Hij werd opgevolgd door Abiy Ahmed.

Desalegne is Wolayta van origine, een etnische groep die de politiek van de Ethiopische regio Yedebub Biheroch Bihereseboch na Hizboch beheerst. Van november 2001 tot maart 2006 was hij president van deze regio.