Hain (rivier)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Hain in Kasteelbrakel

De Hain is een riviertje in Waals-Brabant in België.

De Hain ontspringt in Lillois-Witterzée en stroomt door de dorpen Ophain-Bois-Seigneur-Isaac, Woutersbrakel, Eigenbrakel en Kasteelbrakel, om uiteindelijk na 25 km bij Klabbeek uit te monden in het kanaal Charleroi-Brussel. Vóór de aanleg van het kanaal was het een zijrivier van de Zenne (stroomgebied van de Schelde).

Etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

Oorspronkelijk heette de rivier de Brakel (Frans: Braine), waarmee hij zijn naam aan drie Waalse dorpen gaf. In Ophain heette hij ook ri d'Ophain. Ophain, dat oorspronkelijk Op-heim betekende, werd in het Waals begrepen als op de Hain en zo ging men de rivier de Hain noemen[1]. Alsof dat nog niet genoeg is, wordt het riviertje soms ook verward met de Hene (Frans: Haine), waar het niets mee te maken heeft.

Waterwinning[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 1855 wordt het klare, kalkachtige water van de Hain gebruikt voor de Brusselse waterbevoorrading. Een ondergronds aquaduct voert het water naar een reservoir in de Elsense Verlaatstraat, vanwaar het verder wordt verdeeld in Brussel-stad. Tussen 1861 en 1871 zorgden droge zomers voor nijpende waterschaarste in de hoofdstad.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Dictionnaire des noms de lieux en Wallonie et à Bruxelles, Jean-Jacques Jespers, Lannoo Uitgeverij, 2005. ISBN 2873864095