Hakken (dansstijl)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Animatie van de dansstijl Hakken

Hakken (ook wel Hakkûh of Hakkeeh) is een dansstijl uit de Nederlandse hardcore en gabber-scène. De term hakken is onlosmakelijk met de gabbercultuur verbonden en is oorspronkelijk afkomstig van de Haagse DJ Darkraver, die het uitspreekt als "hakkûh". De dansstijl is naar alle waarschijnlijkheid een verbastering van de dans die te zien was in de videoclip van de single Out of Space van The Prodigy. Bij hakken worden heel snel kleine pasjes genomen op het ritme van de bassdrum. Het onderlichaam staat hierbij centraal, hoewel het niet ongebruikelijk is om bij het hakken ook de armen te gebruiken. In de jaren negentig werd er door het merendeel van de gabbers "gehakt" op Nike Air Max-schoenen. Hakken wordt vaak vergeleken met tapdansen.

Soorten[bewerken]

Er zijn vele manieren waarop gehakt kan worden, en er is nooit een afspraak gemaakt over wat hakken nu écht is. Het gaat voornamelijk om het maken van schopbewegingen, in overeenkomende maat met de beat. Iedereen heeft zijn eigen manier van hakken, alhoewel er ook veelvoorkomende manieren zijn, zoals hieronder aangegeven.

Oldschoolhakken[bewerken]

Zoals te zien is op de animatie, gaat dit om kleine schopjes, benen naar links of rechts gooien, de voet aantikken, en een schijnschop (de cripple), d.w.z. de voet laten staan maar wel de knie buigen. Dit wordt gezien als de mooiste en meest gewaardeerde vorm van hakken in de undergroundscene.

Hardcorehakken[bewerken]

Een vorm die vaak voorkomt op feesten zoals 'Dominator' is het hardcore hakken, hierbij worden de armen hoog gehouden en de benen een voor een naar achter geschopt waardoor een zweven in de lucht gecreëerd wordt. Deze schoppen worden afgewisseld met een schijnschop, extra hoge schop, schop naar voren, schop naar buiten of een eigen trucje zoals een karate kick of klappen onder je been.