Halfdan Kjerulf

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Halfdan Kjerulf

Halfdan Kjerulf (Christiania, 15 september 1815 - Grefsen [ een wijk binnen de stad Oslo], 11 augustus 1868) was een Noors componist.

Hij was de zoon van een jurist die werkte als functionaris bij de regering. In navolging van zijn vader studeerde hij enige tijd rechten, maar hij moest die studie door ziekte afbreken. Hij verbleef enige tijd in Parijs en ging vervolgens aan de slag als journalist bij een Noors dagblad.

Zonder enige relevante vooropleiding begon hij vanaf 1846 met componeren en pianolessen geven. Vanaf 1848 kreeg hij - deels met beurzen van de Noorse overheid - muzikaal onderricht. Hij studeerde ondermeer bij Niels Gade in Kopenhagen. Hij zette een aantal teksten van de schrijver Bjørnstjerne Bjørnson op muziek. In Oslo (destijds Christiania genaamd) maakte hij kennis met de Noor Johan Gottfried Conradi, die componist, koordirigent en muziekpedagoog was. Samen organiseerden zij optredens met koor en orkest, waarbij Kjerulf het koor voor zijn rekening nam en Conradi het orkest. Kjerulf dankt zijn roem vrijwel uitsluitend aan zijn liederen, maar hij schreef tevens een groot aantal pianosolo composities. Zijn werk werd geïnspireerd door enerzijds de Noorse volksmuziek, anderzijds door componisten als Mendelssohn en Schumann.

Besproken werk: