Halkların Demokratik Partisi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Halkların Demokratik Partisi
Afbeelding gewenst
Personen
Partijleider Selahattin Demirtaş Figen Yüksekdağ
Mandaten
Parlement
Grootstedelijke gemeenten
District gemeenten
Gemeenteraadsleden
Provinciale raadsleden
Geschiedenis
Opgericht 2012
Algemene gegevens
Actief in Turkije
Hoofdkantoor Ankara
Aantal leden 11.942 (2014)
Richting Links
Ideologie Directe democratie
Democratisch socialisme
Anti-nationalisme
Rechten voor minderheden
Secularisme
Website hdp.org.tr
Portaal  Portaalicoon   Politiek

De Democratische Partij van de Volkeren (Turks: Halkların Demokratik Partisi (HDP), Koerdisch: Partiya Demokratik a Gelan) is een linkse politieke partij in Turkije. Ze staat bij het Turkse publiek vooral bekend om haar steun aan rechten voor minderheden. De partij werkt samen met de Koerdische Democratische Regio Partij (DBP).

Onlusten rond IS-belegering van Kobani en Turks embargo (2014)[bewerken]

Toen Islamitische Staat in het najaar van 2014 het Syrische Kobani belegerde en de Turkse regering Koerden die Kobani wilden gaan verdedigen aan de grens tegenhield, brak massaal protest uit in Zuid-Oost-Turkije. De HDP steunde het protest openlijk en riep op om de straat op te gaan, plekken te bezetten en te demonstreren,[1] tegelijk manend tot geweldloosheid. Tientallen demonstranten en tegenbetogers vonden de dood, onder meer bij clashes tussen aanhangers van YPG en de extreemrechtse Hüda Par en als gevolg van politiekogels.[2] Volgens het IHD vielen er 46 doden en 682 gewonden, terwijl 1974 personen gearresteerd werden waarvan er 38 nadien werden gemarteld.[3] Familieleden van vier jonge slachtoffers, aangevallen door PKK/KCK-leden op verdenking van Daesh-lidmaatschap,[4] hielden in 2016 HDP-covoorzitter Selahattin Demirtaş verantwoordelijk voor de moorden.[5] Geen van de 16 veroordeelden was lid van de HDP.

Verkiezingen 2015[bewerken]

Bij de parlementsverkiezingen van juni 2015 kwam de HDP voor het eerst op in algemene verkiezingen. De campagne, geleid door covoorzitters Selahattin Demirtaş en Figen Yüksekdağ, maakte van de HDP direct de vierde partij, met 13,12% van de stemmen en 81 van de 550 zetels. Hierdoor kreeg de AKP niet de absolute meerderheid die door peilingen in het vooruitzicht was gesteld.

Van alle partijen die zetels behaalden bij de verkiezingen had de HDP met 23 vrouwen procentueel gezien de meeste vrouwelijke parlementariërs in het Turkse parlement, 39% van de HDP parlementariërs is vrouw.[6]

Repressie[bewerken]

In juni 2016 ontnam de regerende meerderheid 50 van de 59 HDP-verkozenen hun parlementaire immuniteit. Op 3 november 2016 werden Demirtaş, Yüksekdağ en negen andere HDP-parlementsleden gearresteerd en door het gerecht van Diyarbakir in verdenking gesteld van lidmaatschap van een terroristische organisatie.[7] Met name president Recep Tayyip Erdogan beschuldigde de HDP ervan banden te hebben met de PKK en zelfs haar politieke arm te zijn. Zelf ontkende de partij dat. De EU en de VS maakten bezwaar tegen wat ze beschouwden als politiek gemotiveerde gevangenzettingen. De Duitse minister Steinmeier sprak van een poging om de oppositie monddood te maken. De HDP reageerde met een boycot van het parlement.

Na de Aanslagen in Istanboel op 10 december 2016 door de Koerdische Vrijheidsvalken nam het staatsapparaat opnieuw honderden partijleden in hechtenis. De meeste HDP-burgemeesters werden geschorst of afgezet en vervangen door aanhangers van de regering.

Op 18 januari 2017 deelden de Turkse aanklagers mee dat ze 142 jaar gevangenschap eisten tegen Demirtaş. In een ander proces werd hij ook beschuldigd van smaad aan Erdogan.

Yüksekdağ werd tot zes jaar cel veroordeeld voor het verspreiden van terreurpropaganda. De rechtbank zette haar uit het parlement en uit de partij.

Verkiezingsresultaten 2014-2015[bewerken]